INVESTICIJA VREDNA 100 MILIONA MARAKA: Poslanici u Narodnoj skupštini Srpske o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 09. 2020. u 09:25

IZGRADNjA aerodroma Trebinje veoma je važna i značajna za Republiku Srpsku i Hercegovinu.

ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 100 МИЛИОНА МАРАКА: Посланици у Народној скупштини Српске о пројекту изградње аеродрома у Требињу

Foto Vlada RS

Vlasnik aerodroma 100 odsto biće Srbija, koja je investitor, poručio je Radovan Višković, premijer RS obraćajući se poslanicima u NS RS, koji su juče, između ostalog, diskutovali o zakonskim dokumentima čija usvajanja će dovesti do početka realizacije ove kapitalne investicije u RS.

- Već postoje zajednički timovi Srpske i Srbije koji će raditi na realizaciji ovog projekta. Kada zakoni i odluke budu usvojeni, stvara se pravni osnov da se od 1. oktobra uđe u postupak eksproprijacije za izgradnju tog objekta. Investicija je vredna oko 100 miliona KM. Prvi avioni, očekujem, da će početi da lete već krajem 2021. godine - rekao je Višković i naglasio da ovaj aerodrom ima veliku perspektivu.

 Sednica Narodne skupštine RS

Foto D. Pozderović

Bosiljka Preradović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, obrazlažući pred poslanicima u NS RS Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju, istakla da da je to pravni okvir za nesmetanu realizaciju ovog projekta, koji je od opšteg interesa.

IZRADA ZONING PLANA

DONOŠENjE Predloga odluke o izradi Zoning plana područja posebne namene "Aerodrom Trebinje" znači sprečavanje pomeranja postavljenih rokova za realizaciju, rekla je resorna ministarka Srebrenka Golić.

Ona je pojasnila da se Zoning plan donosi za planski period od 10 godina i njime se obuhvata područje na teritoriji Grada Trebinja površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

Ona je istakla da je izgradnja aerodroma po mnogim karakteristikama složen projekat, a postojeći zakonski okvir u određenim segmentima usporava njegovu realizaciju u predviđenim rokovima.

- Ovo se posebno odnosi na rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer je za izgradnju aerodroma neophodno obezbediti odgovarajuće pravo na zemljištu za aerodrom, i određene prateće objekte - kaže Predragovićeva.

 Mesto za izgradnju aerodroma, Foto RTRS

Ona je precizirala da zakonskim aktom treba definisati izvođenje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, i posebna pravila upravnog postupanja.

- Ovaj zakon bi predstavljao pravni okvir za nesmetanu realizaciju ovog strateški važnog projekta - istakla je Predragovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!