KAO U SRBIJI Petričević: Slobodne zone predstavljaju mesto koje privlači vrlo ozbiljne kompanije

S. M.

08. 09. 2020. u 13:09

NAKON što je Vlada RS utvrdila Nacrt zakona o slobodnim zonama Srpske, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kaže da je, u odnosu na važeće zakonsko rešenje, Nacrtom novog zakona preciziran postupak osnivanja rada slobodne zone i uređuje se pravni okvir za funkcionisanje slobodnih zona u RS.

КАО У СРБИЈИ Петричевић: Слободне зоне представљају место које привлачи врло озбиљне компаније

Foto Grad Banjaluka

On kaže da će slobodne zone investitorima, posebno onima sa izvozno orijentisanom proizvodnjom, doneti brojne poreske i administrativne olakšice, a lokalnim zajednicama rast prihoda i broja zaposlenih.

- Jedna od novina u ovom zakonu jeste i propisivanje obaveze izveštavanja Vlade RS o poslovanju slobodnih zona, a biće regulisana i druga važna pitanja. Ministarstvo privrede i preduzetništva određeno je kao nadležni organ koji učestvuje u postupku osnivanja slobodne zone i vodi evidenciju o njihovom broju na teritoriji RS i rezultatima njihovog poslovanja - kaže Petrićević.

U izradi Nacrta zakona koristila su se najpovoljnija rešenja međunarodnih zona, prvenstveno one u Pirotu.

- Ova zona važi za najbolju u Evropi i treću u svetu, i ostvaruje poslovni rezultat blizu milijardu evra godišnje. Slobodne zone predstavljaju mesto koje privlači vrlo ozbiljne kompanije, a RS može da primeni pozitivna iskustva iz ove oblasti u svom zakonskom rešenju - ističe ministar.

Foto Vlada RS

Vjekoslav Petričević

POKRETANjE PRIVREDNOG RAZVOJA

PORED svih projekata na kojima Srbija i RS zajednički rade, najava formiranje zajedničke industrijske zone između pojedinih mesta u Srbiji i Srpskoj je prilika da se pokrenu privredni procesi s obe strane Drine.

- Videli smo na primeru ulaganja u fabriku tekstila u Drvaru da Srbija ima interes da pokrene proizvodne pogone u RS i BiH, a formiranje zajedničke industrijske zone ubrzaće privredni razvoj obe republike - poručio je Petričević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima