BURNO U NARODNOJ SKUPŠTINI RS: Veto srpskog člana predsedništva pred poslanicima (FOTO)

S.M.

07. 09. 2020. u 12:11

POSEBNA sednica Narodne skupštine Republike Srpske o Predlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika prema kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumevanju između CIK BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po vitalne interese Srpske, pretvorila se u prepucavanje vlasti i opozicije ko više kupuje glasove i ko kontroliše izborne procese.

БУРНО У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РС: Вето српског члана председништва пред посланицима (ФОТО)

Foto: V. Tripić

Dodik i članovi vladdajuće koalcije su poručili da se preko američke organizacije želi upravljati biračkim siskovima i izbornim procesom u BiH. Dodik je poručio i da  da američka agencija, koja hoće da pomogne BiH u izbornom procesu, u toj istoj Americi u 17 saveznih država ima razna ograničenja kad je reč o nadgledanju izbornog procesa, a neke od njih uopšte ne dozvoljavaju međunarodne posmatrače.

Foto: V. Tripić

- Možda da prvo pomognu sami sebi na unapređenju demokratije i implementacije preporuka ODIHR za izbore u SAD - istakao je Dodik u obraćanju na posebnoj sednici NS RS.

Opozicija predvođena SDS i PDP poručila je da neće podržati srpskog člana Predsedništva  BiH  Milorada Dodika jer on kako tvrde krivo tumači pomenuti dokument i ne želi da se spreče izborne krađe i kupovina političara i poslanika nakon izbora u RS.

Milorad Dodik je, u odgovoru Mirku Šaroviću lideru SDS rekao da iznosi netačne stvari.

- Vi ovde branite samo BiH. Dobili ste nalog od Bakira Izetbegovića, dobili ste CIK BiH. Nisi razmišljao šta će biti kada opet doživiš debakl? Nisi ti, ni ja merodavan za fer i poštene izbore, to kaže OEBS. U nekim sredinama niste uspeli ni da sastavite političke liste. U odnosu prema RS, za vas je politička gromada Stevandić, Banjac i ostali koji vam nisu dozvolili da radite što ste radili - rekao je Dodik.

Govoreći o “zloupotrebi resursa u stranačke svrhe“, upitao je lidera SDS da li je, kada je bio ministar, ikada automobilom ministarstva otišao na skup stranke.

Predsednik SDS Mirko Šarović u obraćanju poslanicima NSRS rekao je da nije u redu od Milorada Dodika da vređa poslanike iz opozicije. Rekao je da uvažava mogućnost sazivanja sednice koju je Dodik iskoristio, ali da nema nameru da ga podrži.

Foto: V. Tripić

Mirko Šarović

- Većina onoga što ste rekli nije tačno. Radi se o međunarodnoj organizaciji koja je u BiH 20 godina, sarađivala je sa vama svakog izbornog procesa, da li preko OEBS, da li preko CIK. Koga vi obmanjujete? Ne plašite narod svojim strahovima. Ovaj memorandum služi da se kroz tehničku pomoć pomogne institucijama BiH. IFES nema nikakva ovlaštenja, sve ste izmislili. Ona želi da pomogne institucijama BiH da se uhvate kradljivci volje naroda, a mi smatramo da ste to upravo vi. Valjda su pošteni izbori u RS naš vitalni nacionalni interes, valjda je to i vaš interes, ali nisam čuo da ste o tome rekli. Onemogućavanje tehničke pomoći za otkrivanje zloupotreba javnih resursa u izbornom pocesu, to je u interesu građana RS - rekao je Šarović.

Predsednik PDP Branislav Borenović rekao je da misli da "Dodik čak i nije pročitao Memorandum".

Foto: V. Tripić

- Tamo nigde ne piše da će ta neka organizacija upravljati biračkim spiskovima, već piše jačanje kapaciteta CIK BiH da upravlja biračim spiskovima, te da CIK BiH nadžire finansiranje političkih stranaka, naveo je Borenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina