DODIK ODGOVORIO AMERIČKOM AMBASADORU! Ne želimo u NATO, nema promena ustava bez saglasnosti Srba

S. M.

18. 08. 2020. u 16:05

ДОДИК ОДГОВОРИО АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ! Не желимо у НАТО, нема промена устава без сагласности Срба

Foto: D. Pozderović

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati saglasnost, dok je za svaku vrstu promena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta - Srpske i Federacije BiH.

Povodom izjave američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona da treba reformisati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele da budu dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

- Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smeru neće ni ići, i to je jasno, rekao je Dodik.

Kada je reč o promenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvideo gde su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

- I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti, rekao je Dodik.

On je podsetio da je time prekršen Dejtonski sporazum, odnosno da su BiH date nadležnosti koje nema po Ustavu i to u oblastima finansija, odbrane, pravosuđa, obaveštajno-bezbednosne strukture i slično.

Dodik je istakao da inicijativu za promene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prenos nadležnosti biti "pokriven" određenim ustavnim promenama.

On je ukazao da to nije uspelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

- Mi ne bežimo od razgovora o tim ustavnim promenama, jer imamo razne ideje tog tipa. Ako znamo da je u Vašingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Klintonovog tima, bila opcija da ukoliko Bošnjaci ili muslimani ne uspeju ubediti Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao, rekao je Dodik.

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredeljenje do otcepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi sa utvrđivanjem svog statusa.

- To će biti jedan od naših zahteva da se uključi u Ustav - rekao je Dodik.

On je istakao da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

- Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Dejtona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizovati. To neka izbiju sebi iz glave, rekao je Dodik.

On je istakao da SAD jesu važne, ali da ustavnih promena ne može biti bez saglasnoti Srpske, ni nametanjem, što ni ranije nije uspevalo.

- Verujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve rešio i naveo - ukoliko žele da se on menja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Srpska i Federacija BiH, rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činioci.

- Dakle, ako želite menjati Ustav pre toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament. Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Komandant 1001

19.08.2020. 09:10

Nato bi da zasedne u BiH da natovci leškare u džabalebare a BiH da im daje 2.5% od BDP-a...to se zove američko reketiranje....ja te branim a ti ćeš da daš pare, kao po američkim filmovima gde mafija ima istu mantru "ja te pazim, ti meni pare"...nikako ameri da se otarase gansterske politike !