SLAVA BIJELJINE: Grad se setio velikana

V.Mitrić

09. 08. 2020. u 11:32

GRAD Bijeljina danas obeležava krsnu slavu Svetog Pantelejmona, čiji je kum srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

СЛАВА БИЈЕЉИНE: Град се сетио великана

B. Milošević

Održana je sveta arhijerejska liturgija, a služio je episkop zvorničko tuzlanski Fotije, sa sveštenstvom iz Semberije.

Pre rezanja slavskog kolača, u zdanju gradske administracije, u velikom ovdašnjem parku biće svečano otkrivene biste Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Jovana Dučića i Ive Andrića, delo akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

B. Milošević

Postamente je, kao i prostor na kom će biti znamenja srpskim velikanima osmislio je i urdaio, akademik SKANU, Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik iz Bijeljine, vlasnik firme „Evromermer“, koji je, sa grupom uglednih Bijeljinaca i lokalnim rukovodstvom, finansirao ovo ulepšavanje središta Bijeljine.

- Osim što će se naši sugrađani i oni koji dolaze i Bijeljinu družiti sa znamenitim ljudima , sa njihovim prepoznatljivim ,likovima i sa delom njihovih misli uklesanih na donjem delu postamenta , imaće priliku da u kanelurama na stubovoma  vide da one simbolizuju jako izvorište iz duhovnog korena , koje im je pomoglo da velika dela njima obezbeđuju vecnost i vertikalom ih uzdižu u nebesa i vaseljenske prostore -kaže akademik Mirković.

B. Milošević

- Ako Bog da, ima volje da se park ulicom Patrijarha Pavla poveže sa gradskim trgom i da tu nađu svoje mesto naši znameniti ljudi: Karađorđe, Njegoš, Miloš Milojević, genije iz Macve, Lazar Kostić, ekonomista svetskog glasa i osnivač Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Miloš Crnjanski i mnogi koji su to zaslužili. Druženjem sa njima buduće generacije, osim dela, upoznale bi i njihova stanovišta i čija odbacivanja su nas skupo koštala.

O velikanima našeg roda, koji su ovekovečeni u Bijelji, besediće danas akademik Matija Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024