ZAHTEVAJU REVIZIJU REŠENJA O PENZIJI: Udruženje penzionisanih policajaca MUP RS traži hitan sastanak s vlastima Srpske

O. MATAVULj

22. 07. 2020. u 13:10

UDRUŽENjE penzionisanih policijskih službenika MUP RS traži hitan sastanak s predstavnicima vlasti kako bi našli odgovarajući model za reviziju njihovih penzija, za koje kažu da su za 30 do 50 odsto manje od današnjih penzija policajaca.

ЗАХТЕВАЈУ РЕВИЗИЈУ РЕШЕЊА О ПЕНЗИЈИ: Удружење пензионисаних полицајаца МУП РС тражи хитан састанак с властима Српске

Foto S. Mišljenović

U Udruženju smatraju da njihova rešenja o penziji moraju biti usklađena sa Zakonom o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji je usvojen 2019. Prema tom zakonu, lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđuje se na osnovu pet godišnjih plata, koje su najpovoljnije za policijskog službenika. Zbog toga su svi policajci, koji to pravo steknu, povlašćeni u odnosu na ranije penzionisanje čija su rešenja utvrđena prema Zakonu o PIO RS.

Predsednik Udruženja penzionisanih policijskih službenika MUP RS Rodoljub Vidaković kaže da nigde u svetu nema da se ista grupa osiguranika, za koja su na identičan način uplaćivani doprinosi za PIO, tretiraju po različitim zakonima, pri čemu se sam iznos penzije drastično smanjuje.
- Mi smo obespravljeni. To je čista diskriminacija! Nigde u svetu nemate da se ista grupa osiguranika različito tretira. Svi smo iste doprinose davali - kaže Vidaković.
On kaže da su se u tri navrata pismeno obraćali institucijama Srpske, ali da niko nije našao za shodno da im odgovori.

EŠDAUN UMANjIO PRIlive

PRE poslednjeg rata, penzije policajaca su određivane Zakonom o unutrašnjim poslovima i to je bilo povoljnije po celu generaciju policajaca, ali je ukinuto 2001. direktivom visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tada je izvršena revizija izdatih rešenja i penzije su značajno umanjene, kaže Vidaković.

- Zahtevamo hitan sastanak s predstavnicima institucija. Želimo da nas saslušaju i čuju naše predloge da bi se našao najprihvatljiviji model za usklađivanje koeficijenata. Ne tražimo retroaktivno primenu zakona, već reviziju rešenja o penziji - pojašnjava Vidaković.

On kaže da članovi Udruženja ne mogu da podnesu da ih vlast ignoriše, imajući u vidu kakvu je ulogu ta generacija policajaca imala u stvaranju Srpske i njenoj odbrani. Mnogi od njih su iz rata izašli kao invalidi, pa nisu ni sposobni da rade.

LUKAČ: NEMA RETROAKTIVNE PRIMENE

MINISTAR unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač odgovarajući na poslaničko pitanje juče je u NS RS rekao da penzionisani policajci traže retroaktivnu primenu zakona.

- Takva mogućnost ne postoji, da bi ljudi koji su penzionisani pre nego što je izmenjeni zakon stupio na snagu, mogli da ostvare ista prava - rekao je Lukač, obećavši da će MUP dostaviti i pisani odgovor.

- Naš zahtev nema nikakvu političku pozadinu i mi od njega nikada nećemo odustati! Molim nadležne da ovo shvate kao poziv za rešavanje problema. Insistiramo da to bude mirnim putem. U suprotnom, odbićemo poslušnost i izaći na ulice. Niko od nas to ne želi, niti hoćemo da takva slika ode u svet, već želimo da se to reši u razumnom roku - ističe Vidaković.

Foto SRNA

Pojašnjava da su spremni na kompromise i da im je jasno da se problem ne može rešiti odmah, ali smatra da njihove penzije moraju biti planirane budžetom za narednu godinu, navodeći da tu nije reč o velikim sredstvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći