VEŽBA GRANIČNE POLICIJE BiH: Obuka za krize

V. Mitrić

17. 07. 2020. u 15:49

PRIPADNICI Granične policije Bosne i Hercegovine, su od 13. do 17. jula, pohađali su obuku „Procedure rešavanja vanrednih-kriznih situacija uzrokovanih otkrivanjem eksplozivnih naprava“, pod pokroviteljstvom Programa za kontrolu izvoza i bezbednost granica (EXBS Program) Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

ВЕЖБА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ БиХ: Обука за кризе

Foto: V. Mitrić

Obuku je pohađalo 12 pripadnika GPBiH, koji su kroz teoretski i praktični deo u Mostaru i Sarajevu stekli nova znanja i veštine iz oblasti otkrivanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnih naprava, kao i kako provesti operativne procedure rešavanja kriznih situacija. 

Foto: V. Mitrić

Direktor GPBiH Zoran Galić  uručio je sertifikate službenicima GPBiH o uspešno završenoj obuci. Uz direktora, uručivanju sertifikata prisustvovao je i koordinator za saradnju sa EXBS Programom Vladimir Popović. 

Foto: V. Mitrić

Vlada Sjedinjenih Američkih Država od osnivanja podržava razvoj GPBiH s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije, a samim tim povećanja opšte i bezbednosti na granici, u graničnom pojasu i na  vazdušnim lukama u BiH.

- Naš Antibombni tim JGP Aerodrom Sarajevo raspolaže savremenom specijalističkom opremom za otkrivanje eksplozivnih naprava i drugih opasnih predmeta, a ovakve vrste obuka su veoma značajne, naročito s aspekta bezbednosti  - kaže  direktor Galić.

Foto: V. Mitrić

Predavači obuke su bili sertifikovani instruktori Antibombnog tima Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, što govori da sami pripadnici ove policijske agencije obučavaju nove generacije bombnih tehničara GPBiH. 

Foto: V. Mitrić

U okviru spomenute obuke, izvedene su pokazne vežbe u kojima se koristilo mnoštvo improviziranih eksplozivnih naprava, vojno-formacijskih sredstava i eksploziva, skrivenih u torbi, vozilu, pri čemu su pripadnici GPBiH pokazali visok nivo obučenosti i profesionalnosti u rešavanju kriznih situacija.

Foto: V. Mitrić

Inače, ovo je prvi put da se u BiH organizuje ovakva vrsta obuke koja je po svojoj specifičnosti organizacije i izvođenja jako složena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije