Mlada (12) htela da se uda, od mladoženjinih tražili i zlatan “Armani” prsten, a sudija odlučio: Nema ni obljube, ni trgovine decom

O. Matavulj

07. 07. 2020. u 10:30

ALIJA Aljić (51), Mehmed Bosak (47) i njegov sin Ismet Bosak (19) oslobođeni su u Okružnom sudu u Banjaluci krivice po optužnici za trgovinu decom, odnosno obljubu sa detetom mlađim od 15 godina.

Млада (12) хтела да се уда, од младожењиних тражили и златан “Армани” прстен, а судија одлучио: Нема ни обљубе, ни трговине децом

Foto: O. Matavulj

Radi se o slučaju dogovorenog braka između članova dve romske porodice, odnosno Alićeve 13-godišnje ćerke i optuženog Ismeta. Optužnicom Republičkog javnog tužilaštva RS očevima mladenaca, od kojih jedan ima 12, a drugi 14 dece, na teret je stavljena trgovina decom, a "mladoženji" obljuba maloletne devojčice s kojom je imao seksualne odnose.

Presudu je izrekao predsednik sudskog veća Blagoje Dragosavljević, navodeći da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

PREGRUBO POSMATRANjE OBIČAJA

ALEKSANDAR Jokić, branilac Alija Aljića, detalje nije želeo da iznosi dok presuda ne bude pravosnažna. - Odbrana je od početka tvrdila da se radi o pregrubom i preooštrom posmatranju običaja jedne etničke zajednice, koji nisu drastično drugačiji od običaja većinskog stanovništva - rekao je Jokić.

- Alija Aljić i Mehmed Bosak oslobađaju se krivice da su u kući Alije u Doboju dogovorili da njegova maloletna ćerka za 2.300 KM stupi u bračnu zajednicu sa Ismetom. Takođe, Ismet se oslobađa krivice da je maloletnicu odveo u Visoko i obljubio - rekao je Dragosavljević.

Suđenje u ovom predmetu je, zbog zaštite maloletne žrtve, bilo zatvoreno za javnost, pa ni tokom objave presude Dragosavljević nije iznosio detaljno obrazloženje odluke.

Celi slučaj otkriven je na osnovu prijave koju su policiji uputili članovi Aljićeve porodice. Pojedinci su navodno bili nezadovoljni cenom, pa su od Bosaka tražili da ih "dariva" zlatnim prstenom sa logom "Armani", i sa 500 kvadrata zemlje. Kada to nisu dobili, obratili su se policiji i usledilo je hapšenje.

Optuženi su se branili sa slobode u kojoj nije uživala samo maloletna žrtva, budući da je nakon otkrivanja celog slučaja izdvojena iz porodice i smeštena u dom. Kuriozitet je da je ona tvrdila da je želela da se uda za Ismeta, i da i dalje želi da s njim živi.

- Ovo je nečuveno! Dve godine je nije video - rekao je Mehmed Bosak nakon presude.

Smiljana Babić Moravac, branilac Ismeta i Mehmeda, kaže da je zadovoljna presudom. Ukazala je da se odbrana tokom postupka pozivala na sličan predmet iz Srbije, gde je Apelacioni sud u Beogradu poništio osuđujuću presudu Višeg suda u Pančevu i optuženog takođe oslobodio krivice.

U obrazloženju se navodilo da se radi o neotklonjivoj pravnoj zabludi, jer kod Roma vrede drugačija pravila. Ta pravila, kako se navodilo, temeljena su na tradiciji i običajnom pravu gde se radnje, koje su optuženom stavljene na teret, dozvoljene.

Republički tužilac Dragica Glušac nije želela da komentariše presudu, ali je najavila da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave