POLITIČKO SARAJEVO POTRESA I - BUREK: Ekonomski rat na delu protiv svega što je srpsko na teritoriji FBiH

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

01. 04. 2024. u 06:30

GLAVNA tema ovih dana u bošnjačkoj mahali bio je - burek.

ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО ПОТРЕСА И - БУРЕК: Економски рат на делу против свега што је српско на територији ФБиХ

Foto: Unsplash/Printskrin/Jutjub Ivina kuhinjica

Ništa čudno... Ali, političko Sarajevo je ovog puta otišlo toliko daleko da bi napalo preduzeća iz Srpske, i to poslavši burek iz banjalučke pekare koja posluje u Sarajevu na analizu, da bi se utvrdio njegov sadržaj. Sagovornici "Novosti" kažu da je u FBiH na sceni ekonomski rat protiv svega što je srpsko.

Naime, pekara "Manja" od svog otvaranja na teritoriji FBiH je na udaru, a razbijanje izloga dovoljno govori o tome da ništa srpsko nije dobrodošlo. Informacija koja je u federalnim medijima predstavljena kao "skandalozna", o tome kako je analizom mesa iz bureka utvrđeno da se u njemu nalazi svinjetina, izazvala je osude iz RS, ali je i demantovana od strane banjalučke kompanije, u okviru koje posluju pekare "Manja".

Kako su istakli, Federalni veterinarski inspektorat kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole, jer im nije dostavio rezultate analize, niti je došlo do završetka samog postupka.

- Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu nameru. Ono što možemo sigurno tvrditi je da mi uopšte ne koristimo svinjsko meso u pogonu za proizvodnju bureka - navode iz banjalučke kompanije.

Saša Trivić, vlasnik lanca pekara "Manja", kaže da je samo ove godine pekara bila tri puta na meti napada.

Na delu hajka na privrednike

PRIVREDNICI iz Srpske koji dolaze na tržište Federacije su, kako kaže Ljubiša Ćosić, veoma ozbiljni u poslu, i ne bi sebi dopustili nikakve propuste, pa je samim tim hajka koja se vodi protiv njih samo dokaz da žele da ih proteraju.

- Dok čitava Evropa teži otvorenom tržištu, samo u BiH na sceni je hajka na privrednike i zabrana plasiranja proizvoda na delu njihove teritorije - ističe Ljubiša Ćosić.

- Radimo u Federaciji više od sedam godina. Zapoljšavamao oko 20 ljudi u naša četiri objekta. Kada smo počeli da smetamo konkurenciji, pokrenuli su kampanju protiv nas. Osmišljena akcija protiv nas je i priča oko bureka i DNK, gde je primenjena neodgovarajuća metoda, koja uopšte ne dokazuje da li je neko koristio svinjsko meso, već da postoje neki molekuli svinjskog mesa - rekao je Trivić.

Trivić kaže da je vrlo mali broj privrednika iz RS koji rade ne području FBiH i da taj broj govori u kakvom ambijentu posluju. S druge strane, firme iz Federacije u Srpskoj posluju bez pritisaka.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da, nažalost, Sarajevo nikada nije ekonomski prihvatilo RS.

- Veoma je zabrinjavajuće da su se sada u taj tihi ekonomski rat sa privrednicima iz Srpske koji žele da budu na tržištu u FBiH uključile i tamošnje institucije sa analizama koje idu na štetu srpskih privrednika - ističe Ćosić.

Unija poslodavaca RS smatra da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje imovine građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)