SPREČIO PODLU NAMERU BRITANACA DA SRBE PROGLASE GENOCIDNIM: U Istočnom Sarajevu odata počast Vitaliju Čurkinu

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 02. 2024. u 22:28

U ISTOČNOM Sarajevu danas je obeležen ruski praznik Dan diplomata, odavanjem počasti bivšem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, koji je istorijskim "ne" u Savetu bezbednosti UN sprečio da se britanskom rezolucijom srpski narod u Srpskoj okarekteriše kao genocidan.

СПРЕЧИО ПОДЛУ НАМЕРУ БРИТАНАЦА ДА СРБЕ ПРОГЛАСЕ ГЕНОЦИДНИМ: У Источном Сарајеву одата почаст Виталију Чуркину

Spomenik Vitalij Čurkin foto RTRS

Vence na spomenik Čurkinu položili su ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov, izaslanik srpskog člana PBiH, delegacije grada i brojna udruženja.

- Zahvalnost rukovodstvu grada Istočnog Sarajeva i Udruženju "Istočna alternativa" za mogućnost da se svaki put okupljamo ovde oko Vitalija Čurkina, simbola ruske diplomatije 90-tih godina. Upravo diplomatija mora da igra veliku ulogu u savremenom svetu. Sada pokušavaju da zamene međunarodno pravo nekim pravilima, čak i ljude nekom veštačkom inteligencijom, ali diplomatija, a posebno ruska je dokazala da može dopriniti postizanju pravednijeg sveta - istakao je Kalabuhov.

Podsećamo, u Moskvi je predstavljena bista Vitalija Čurkina. Izlivena je u bronzi i biće postavljena u Istočnom Sarajevu. Projekat je realizovan na zahtev Srpske koja time izražava zahvalnost ruskom diplomati na podršci koju je pružio srpskom narodu.

Inače, spomen-ploča u znak sećanja na ruskog diplomatu postavljena je u Istočnom Sarajevu još 2017. godine sa natpisom: "Vitalij Ivanovič Čurkin (1952 - 2017). Hvala za rusko "ne".

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije