DODIK: Ustavnim sudom BiH upravljaju muslimani i stranci da sruše Dejton

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 01. 2024. u 13:48

SRPSKA ne veruje Ustavnom sudu BiH, jer je dekadentan i vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara da bude urušen Dejtonski mirovni sporazum.O va institucija je radila na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske,poručio je Milorad Dodik predsednik RS.

ДОДИК: Уставним судом БиХ управљају муслимани и странци да сруше Дејтон

Foto: D. Gavrić

-Odlazak stranih sudija i poništavanje svih neustavnih odluka, uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Srpska je ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj meri uverena da je moguća pravičnost u pogledu delovanja ovog suda, rekao je Dodik. On je podsetio da poslednjih 20 godina ovo nije bilo moguće i da je Ustavni sud BiH izgubio legitimnost.

- Zato RS ne može da veruje ovoj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni dio zaštite Ustava, ne samo Srba i RS, već i ustavnih vrednosti. To su zloupotrebili do te mere da je sve postalo besmisleno, kategoričan je Dodik.

On je kaže da dvojica sudija iz Srpske neće biti izabrana dok ne bude regulisan novi sastav Ustavnog suda, te da mu budu oduzete neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.

- Umesto stranih sudija, treba birati domaće, što bi bilo rešenje, ali politička elita Bošnjaka ne želi razgovore o ovoj temi, jer im je cilj da sa tri strane sudije i Bošnjacima u Ustavnom sudu nanose štetu RS. Jednoga dana, mogu da donesu odluku da nema Srpske i da se ne smemo buniti. Ako znamo sastav ovoga suda, onda znamo šta nas očekuje, a to je priča o imovini, grbu i mnogo čemu šta su nam uradili, rekao je Dodik.

Od 1. janura u Ustavnom sudu BiH ostalo je šest od devet sudija - dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švajcarske. RS neće davati sudije u ovaj sud jer je donosio odluke da seo duzme imovina RS.

Predsednik RS poručio je i da bi odricanje od 9. januara, kada se proslavlja Dan Republike, značilo odricanje od sebe i svoje istorije, odnosno prihvatanje spremnosti da se sluša diktat muslimana i stranaca.

- To nije moguće. Srbi su tog 9. januara 1992. godine na Palama doneli odluku istorijskog karaktera, jednako kao što je tu odluku na referendumu 99 odsto njih potvrdilo da ovaj datum jeste Dan Republike, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je poručio je da ne postoji sila koja bi mogla da zabrani obilježavanje 9. januara, te naglasio da je ponosan na srpski narod koji se okuplja oko tog praznika. - Ne može neko sa strane doći i reći šta ćemo obeležavati. To je jednako kao da bi neko došao i rekao da 7. januara nije Božić već neki drugi dan. Dan Republike je 9. januar i ne može biti nijedan drugi datum!, istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)