PAB KVIZOVI "ZALUDELI" SRPSKU: U RS postala popularna takmičenja u kojima se testira opšte znanje

Невена Бунић
Nevena Bunić

22. 01. 2024. u 07:30 >> 14:19

"BURAZERI", "Kviški moljci", "Švercovana građa" samo su neki od domišljatih naziva pab kviz ekipa u Banjaluci, koji iz vikenda u vikend pokazuju opšte znanje i za to dobijaju nagrade, ali pre svega dobro se zabavljaju. Pab kviz scena poslednjih godina zaludela je Srpsku, i skoro da nema mesta u kome se ne održavaju takmičenja.

ПАБ КВИЗОВИ ЗАЛУДЕЛИ СРПСКУ: У РС постала популарна такмичења у којима се тестира опште знање

Foto: Fejsbuk/Šestica

Uzbuđenje, neizvesnost, želja za pobedom i pokazivanjem znanja su osećaji kojima se vode takmičari. Nema gubitnika - i ako se ne osvoji nagrada, prvo drugo ili treće mesto, glavni cilj je ispunjen, a to je druženje, zabava i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Da je ovaj vid zabave postao toliko popularan govori činjenica da samo u Banjaluci postoji pet pab kviz ekipa koje organizuju takmičenja svakog vikenda. Stanovnici najvećeg grada Srpske zasigurno su prepoznali sve čari ovih takmičenja, a to su nam potvrdili iz organizacije "Kvizomat" Banjaluka.

- Sve je počelo 2017. godine, a danas se svaki dan u Banjaluci u nekom lokalu, ili pabu organizuje kviz takmičenje - rekao je Marko Majstorović, organizator u "Kvizomatu".

Među takmičarima su i stari i mladi, od tinejdžera do starijih ljudi. Ima više muškaraca, ali i devojke se sve više prijavljuju.

U Vitezu tim "Kako oćeš" treći

NEDAVNO je u Vitezu organizovan kviz koji je vodio Dean Kotiga, poznato kvizaško lice iz Hrvatske, a ekipa "Kako oćeš" iz Banjaluke je bila treća od čak 46 ekipa iz BiH.

- Takmičenje se organizuje po grupama, od dva do šest članova. Pitanja su raspoređena po kategorijama od opšteg znanja, istorije, kulture, geografije, sporta. Pitanja se emituju na ekranu, a takmičari upisuju odgovore na papiru. Nakon nekih 20, 30 ili 40 pitanja kupe se papiri sa odgovorima i ocenjuju - pojasnio je Majstorović.

Kaže da je oduševljen znanjem koje pokazuju takmičari.

- Mogu slobodno reći da je opšte znanje naših ljudi natprosečno, oduševim se kada vidim koliko njih ima i zavidno poznavanje informacija iz raznih oblasti - kaže Majstorović.

Jedan od poznatih pab kviz igrača je prof. istorije Aranđel Smiljanić, organizator kvizova na Filološkom fakultetu u Banjaluci, gde i radi.

Pivo, majice, rokovnici

TIM koji pokaže najveće znanje dobija i nagradu.

- To zavisi od kviza do kviza i naravno od sponzora. Nekada je to gajba piva, a nekada ulaznice za pozorišne predstave, a tu si robne nagrade, majice, rokovnici i slično - rekao je Majstorović.

- Prvi kviz na fakultetu organizovan je u decembru 2019. U početku su bili ekipni, a neki su imali i humanitarni karakter. Kvizovi su bili organizovani iz dve faze. Jedna je eliminaciona sa 40 pitanja i finale za pet najboljih ekipa sa 30 pitanja. U tim kvizovima pomogao mi je student istorije Danilo Zec - rekao je Smiljanić.

Pitanja na kvizu nisu teška, ali nisu ni jednostavna.

- Preovladavaju ona vezana za društvene i humanističke nauke. Pored njih tu su pitanja iz sporta, umetnosti, književnosti, filma, prirodnih nauka, lokalnih tema vezanih za Banjaluku, Srpsku i BiH. Svedok sam da pojedinci znaju neke gotovo neverovatne stvari - kaže prof. Smiljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)