SNSD I KOALICIJA POKRENUĆE SMENU POTPREDSEDNIKA SO BRATUNAC: Dedić ostaje bez fotelje zbog ratnohuškačkih izjava

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 12. 2023. u 07:00

PREDSTAVNICI Opštinskog odbora SNSD Bratunac u dogovoru sa koalicionim partnerima u ovoj opštini zatražiće smenu potpredsednika Skupštine opštine Vehida Dedića, koji je javno izneo detalje iz svoje ratne prošlosti i priznao da je bio pripadnik zloglasnog odreda "El mudžahedin".

СНСД И КОАЛИЦИЈА ПОКРЕНУЋЕ СМЕНУ ПОТПРЕДСЕДНИКА СО БРАТУНАЦ: Дедић остаје без фотеље због ратнохушкачких изјава

Foto: V.Mitrić

On je izjavio "kako je imao osećaj da bi ubio sve što je srpsko, marak bilo od dve kile". Inače, Dedić je pri gostovanju na jednoj sarajevskoj televiziji govorio o ratnim dešavanjima u Srebrenici, stradanju njegove porodice, i njegovom ličnom učešću u ratu.

Predsednik bratunačkog SNSD Marko Mrkajić je poručio da je nezamisliva dalja saradnja sa osobom koja iznosi takve stavove. Većinu u bratunačkoj Skupštini čine odbornici SNSD, Ujedinjene Srpske, DNS, SDS i NDP.

Predsednik Udruženja građana "Istočna alternativa" RS, Vojin Pavlović, podneo je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Vehida Dedića zbog ratne biografije, učešća u zloglasnoj jedinici "El mudžahedin" i njegovih skandaloznih izjava.

Ukoliko Tužilaštvo BiH primi prijavu protiv potpredsednika SO Bratunac Vehida Dedića o njegovim pretnjama srpskom narodu i tvrdnjama da je učestvovao u ratnim zločinima, ona će biti prosleđena u rad postupajućem tužiocu, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Privođenje

PREDSEDNIK Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić zatražio je da hitno bude priveden Vehid Dedić, da se ispita njegova ratna prošlost i uloga u zločinima u Kravici, na Ozrenu i na drugim ratištima.

- Ko može garantovati da on ne misli i dalje tako? Sa kim mi živimo ovde, ko obavlja tako visoke funkcije u RS - upitao je Kojić.

- Tužilaštvo BiH i Posebno odeljenje za ratne zločine, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbednosnim institucijama i agencijama, prate pojave u medijima i javnosti koje bi mogle ukazivati na informacije o počinjenim krivičnim delima ratnih zločina - naveo je Grubešić.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da, nažalost, ovo nije ni prva ni poslednja poruka koja dolazi od bošnjačkih političara i šalje poruku da u ovakvoj BiH nema mesta za Srbe. To daje puno pravo institucijama i građanima Srpske da traže neki drugi put, a ne u ovakvoj BiH gde se skoro svaki dan šalju ratnohuškačke poruke.

Predsednik Saveza logoraša RS Anđelko Nosović izjavio je da, nažalost, Dedić nije jedini, navodeći da postoje lica i komandanti jedinica koji su činili zločine nad Srbima na Ozrenu i u drugim mestima i koji su dobili funkcije u Federaciji BiH.

- Zločine koji su počinjeni nad Srbima u Bratuncu i toj regiji oni ne priznaju, a zna se dobro šta je na tim područjima činio Naser Orić - dodao je Nosović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?