BOŠNJACI NE ŽELE I MUP SRPSKE NA GRANICI: Ministri Saveta ministara iz Federacije BiH protiv saradnje sa Fronteksom

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 12. 2023. u 07:30

BOŠNjAČKI ministri nisu glasali o sporazumu za pregovore sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), tako da od pregovora sa tom agencijom do daljeg nema ništa.

БОШЊАЦИ НЕ ЖЕЛЕ И МУП СРПСКЕ НА ГРАНИЦИ: Министри Савета министара из Федерације БиХ против сарадње са Фронтексом

Foto: Z. Jovanović

 Srpski i hrvatski ministri već ranije su glasali za sporazum o pregovorima sa Fronteksom, dok bošnjački ministri, koji su tražili prvo odlaganje glasanja kako bi obavili dodatne konsultacije, nisu tu mogućnost iskoristili te je sednica Saveta ministara zaključena bez njihovog izjašnjenja. Ugovor sa Fronteksom je jedan od 14 prioriteta BiH iz zahteva Evropske komisije na putu ka EU.

Ali, kako kažu sagovornici "Novosti", bošnjački političari su počeli da uslovljavaju Srpsku kako bi minirali potpisivanje ugovora. Tako im je zasmetala i uloga MUP RS u kontroli granica. BiH je inače jedina zemlja regiona koja nije ovaj ugovor potpisala.

Nenad Nešić, ministar bezbednosti u Savetu ministara (SM) BiH, kaže da su bošnjački ministri tražili da se izmeni član sporazuma tako da entiteti, umesto saglasnosti, daju mišljenje.

- Traže i da se ubaci još jedan član iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela u tim, na šta nisam mogao pristati jer Direkcija nema veze sa granicom - rekao je Nešić.

Naglasio je da je sadržaj predloga koji je Ministarstvo bezbednosti BiH poslalo SM BiH ranije usaglašen na sastanku svih institucija koje su zastupljene u pregovaračkom timu i da su svi dali saglasnost na to, čak i bošnjačkih predstavnici.

- Od pregovora sa Fronteksom do daljeg nema ništa - zaključio je Nešić.

Kuprešaković bez podrške

O SPORAZUMU za pregovore sa Fronteksom nisu glasali ministri u Savetu ministara - odbrane Zukan Helez, inostranih poslova Elmedin Konaković, za ljudska prava i izbeglice Sevlid Hurtić, te komunikacija i transporta Edin Forto. Bošnjački političari su odbili da na čelu pregovaračkog tima sa Fronteksom bude direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost PBiH Sanja Vulić izjavila je da očigledno Sarajevu smeta uloga MUP RS u saradnji sa Fronteksom. Bošnjake suštinski ne zanimaju ni evropski put BiH ni suverenitet niti budućnost, nego im je samo cilj minimiziranje institucija Srpske.

Poslanik SNSD u PBiH, Miroslav Vujičić, kaže da se nijedna bezbednosna agencija koja se bavi migracijama i zaštitom teritorije, pa tako ni MUP RS ne može isključiti iz odlučivanja i saradnje sa međunarodnim policijskim agencijama, uključujići i Fronteks.

- Naravno da treba saglasnost Republike Srpske, jer je MUP Srpske aktivan i uključen u delu koji se tiče zaštite dela granice, kada su migracije u pitanju - istakao je Vujičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)