MARFI VODI LIČNI RAT PROTIV DODIKA: Iz Srpske oštar odgovor američkom ambasadoru u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 12. 2023. u 10:19

AMERIČKI ambasador u BiH, Majkl Marfi, vodi lični rat protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vrha Srpske, a to radi krijući se iza američkog interesa. Ovo se vidi iz učestalih oglašavanja Marfija koja idu protiv Srpske na dnevnom nivou, poručuju iz institucija RS reagujući na poslednje izjave Marfija da je "opasna separatistička retorika Milorada Dodika i njegove pretnje otcepljenjem od BiH", a da će "njegovo destabilizujuće delovanje imati negativne posledice ne samo za njega, već i za sve građane BiH".

МАРФИ ВОДИ ЛИЧНИ РАТ ПРОТИВ ДОДИКА: Из Српске оштар одговор америчком амбасадору у БиХ

Foto: Printskrin RTRS

Marfi je ovo izjavio nakon što je Dodik poručio da veruje u nezavisnost Srpske i da smatra da će se to morati desiti jednog dana. Povodom njegove izjave političari iz RS smatraju da je Marfi izgubio kompas i da mu je Dodik postao opsesija.

Savetnik predsednika RS, Bojan Savić, kaže da se Marfi uživeo u ulogu velikog šerifa i svaki dan sve više nekontrolisano i isfrustrirano iskazuje svoju mržnju prema svemu što je srpsko.

Savić je konstatovao da su Marfijevi stavovi separatistički, a ne stavovi predsednika Srpske, i da ne priliči jednom diplomati, ako se on uopšte može nazvati diplomatom, da se tako izražava, preti, ucenjuje i otvoreno stavlja na stranu jednog naroda u BiH.

Poslanik SNSD u PBiH BiH Milorad Kojić kaže da ambasador SAD u BiH konstantnim pretnjama šalje poruke jednostranog pristupa i namere da su u BiH održi protektorat.

Targetiranje, napadi i optužbe

AMBASADOR Aleksandar Vranješ kaže da Marfi vodi ratove, bavi se sankcionisanjem, optužuje i napada porodice, targetira koga treba smeniti ili drugo šta raditi.

- Dakle, to je lični rat. Koliko je njemu Stejt department dao odrešene ruke, mi to ne znamo. Ali, on to doživljava lično, a ne bi smeo - istakao je Vranješ.

- Preti narodu kako će trpeti navodne posledice. Nijedan strani ambasador, pa tako ni Marfi, ni samozvani visoki predstavnik nemaju pravo da utiču i da donose odluke u BiH. Oni očigledno žele da ovde održe to da su oni suvereni vladari života i smrti svih ljudi koji žive u BiH - rekao je Kojić.

Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji, kaže da SAD gleda na BiH kao na svoju koloniju, a da se američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi krije iza tog američkog interesa i vodi lični rat protiv predsednika Srpske Milorada Dodika, njegove porodice i vrha Srpske.

- Marfi je iza tog američkog interesa sakrio vlastiti rat, vlastite komplekse i frustracije da bi vodio lične ratove da se obračunava sa čovekom za kojeg smatra da ne treba da postoji - naveo je Vranješ.

On je ocenio da ta frustracija može da ima ozbiljne posledice ne samo po bilateralne odnose sa BiH, nego mogu da se stvore i ozbiljne posledice i unutar BiH takvim ponašanjem čoveka, koji treba da bude samo ambasador koji komunicira politike svoje države i ništa više od toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave