SAVET BEZBEDNOSTI UN DANAS O SITUACIJU U BIH: Kristijan Šmit podnosi izveštaj

Novosti Onlajn

02. 11. 2023. u 09:53

SAVET bezbednosti UN održaće danas sednicu posvećenu situaciji u BiH.

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН ДАНАС О СИТУАЦИЈУ У БИХ: Кристијан Шмит подноси извештај

FOTO: Tanjug/AP

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, trebalo bi da podnese peti Izveštaj o stanju u BiH, u kojem se uglavnom osvrće na Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika, pišu mediji.

U izveštaju, koji je objavila N1, pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, Šmit je naveo da je, “otkako je na poziciji visokog predstavnika, svedočio do sada neviđenom nivou napada na Dejtonski sporazum i na njegov mandat, a koji su uglavnom dolazili od predsednika Srpske Milorada Dodika".

U 30. izveštaju koji je Vlada Republike Srpske uputila Savetu bezbednosti navodi se da Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno, a javna imovina pripada entitetima, piše RTRS.

- Pokušaji da se ustavni poredak BiH demontira centralizacijom vlasti u Sarajevu ili oduzimanjem nacionalne zaštite garantovane Dejtonskim sporazumom predstavljaju recept za katastrofu - navedeno je u tekstu, prenosi Srpskainfo.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je Izveštaj Vlade uputio kineskom predstavniku u Savetu bezbednosti UN, kako bi mogli, kako je rekao, da iznesu pravu istinu o stanju u BiH.

(RTRS)

BONUS VIDEO: BRNABIĆ NAKON SASTANKA SA VARHELjIJEM: Pričali smo o svim aktuelnim temama uključujući i o KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave