VEĆE PLATE ILI NOVI PROTESTI: Upozorenje sindikalaca iz javnog sektora u Banjaluci

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 09. 2023. u 07:15

ZAPOSLENI u javnom sektoru u Srpskoj održali su proteste u Banjaluci, nakon kojih su predali zaheve Vladi. Ključni zahtev je povećanje plate za 160 KM za sve radnike u tom sektoru. Pod hitno traže i izmenu zakona o platama tako da bude razdvojena plata od regresa i toplog obroka.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ ИЛИ НОВИ ПРОТЕСТИ: Упозорење синдикалаца из јавног сектора у Бањалуци

PROTEST Banjaluka foto SM

Sindikalci su poručili da do kraja godine traže da se uplate svi doprinosi jer je, kako ističu, nedopustivo da nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje. Jedan od zahteva sa protesta, koji je upućen Vladi RS je i da se prekovremeni rad isplaćuje svim zaposlenima, uz napomenu da je prekovremeni rad konstanta za policiju i zdravstvo.

Okupljenima su se obratili i predsednici svih šest sindikata koji su organizovali proteste i istakli da neće biti radnika u Srpskoj ako ne budu ispunjeni zahtevi.

Sindikalci su poručili da nijedna vlada u poslednjih 20 godina nije ispunila obećanja, a da ih je ova i slagala, jer je sa njima potpisala sporazum koji nije ispunila.

- Poruka Vlade je - "glasali ste, gladujte" - istakli su sindikalci.

Parole

OKUPLjENI na protestima nosili su desetine parola. "Neću da budem Švabo", "Vlado Srpske, mi smo naši, samo jaši", "Neću u izgnanstvo, hoću dostojanstvo", "Kupi diplomu i manje radi, možda i ti budeš ministar u vladi", "Ne dajte nam hleba, vama više treba", neke su od parola.

Protest je organizovan zbog, kako su naveli, prevare 55.000 zaposlenih i neispunjavanja sporazuma o povećanju plata koji je definisan sa Vladom RS.

Božo Marić, predsednik Sindikata uprave je rekao da početkom novembra treba da bude održan sastanak sa nadležnima da se vidi kako će biti prevaziđena situacija. Nije isključio mogućnost daljih i masovnijih protesta.

U protestima je učestvovalo šest sindikata - u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, lekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!