Koreni patrijarha i vladike Fotija iz Republike Srpske-

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

21. 09. 2023. u 18:33

PATRIJARH srpski Porfirije, koji se od juče nalazi u Republici Srpskoj, u Zvorniku, rekao je da se vladika zvorničko-tuzlanski Fotije i on "mole zajedno Bogu od najranijeg svog detinjstva".

Корени патријарха и владике Фотија из Републике Српске-

foto:V.Mitrić

Kako je rekao, znaju se od prvog razreda osnovne škole, "budući da odrasli u istom vojvođanskom, blagoslovenom i mučeničkom selu Čurugu, ali isto tako svoje korene i poreklo imaju u ovim krajevima, u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini". 

- Vladika dolazi korenom svojim sa krvavog Zmijanja, sa slavne i velike, mučeničke, mnogostradalne, srpske i pravoslavne Manjače, a moji roditelji opet iz okoline Dervente. I svaki od tih krajeva ima svoju istoriju, ali nit koja spaja sva vremena i sve vekove do naših dana, od kad su pravoslavni Srbi na ovim prostorima, jeste naša pravoslavna vera - naglasio je srpski prvoarhijerej. - Zato, dragi vladiko, braćo arhijereji, časni oci i najdraža braćo i sestre, uvek je veliki blagoslov za patrijarha srpskog kada posećuje bilo koji kraj širom zemljinog šara gde žive pravoslavni Srbi, da ne bude uzeto pogrešno ili pogrešno protumačeno za našu smernost, isti je blagoslov gde god da se nalazimo, ali poseban, izuzetan blagoslov i dar od Boga jeste kada dolazimo ovde u Republiku Srpsku.

- Ne samo iz razloga kojeg sam naveo, nego iz jednog dubljeg, suštinskog razloga koji može biti primer za ugled i podsticaj za svu našu braću i sestre gde god da žive, a to je činjenica da ovde, u Republici Srpskoj, ne postoji mogućnost da se pravi veštačka granica i podela između naroda i crkve - dodao je poglavar SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)