IDU PREMA EVROPI, KLINČ OKO ŠMITA MOŽE DA SAČEKA: Opozicija napada lidera RS zbog izjave o popuni Ustavnog suda

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 07. 2023. u 11:36

ZAKLjUČAK sastanka lidera vladajuće koalicije na nivou BiH u ponedeljak u Sarajevu je da će BiH nastaviti put prema Evropskoj uniji, dok će prave političke bitke oko delovanja Kristijana Šmita, visokog predstavnika, i Ustavnog suda, a čije odluke Srpske ne priznaje, ostati za neka druga viđanja.

ИДУ ПРЕМА ЕВРОПИ, КЛИНЧ ОКО ШМИТА МОЖЕ ДА САЧЕКА: Опозиција напада лидера РС због изјаве о попуни Уставног суда

sastanaka lidera BiH foto SRNA

Nakon susreta Milorada Dodika (SNSD), Dragana Čovića (HDZ BiH) i Nermina Nikšića (SDP), dogovoreno je da BiH usvoji set evropskih zakona koji su deo ispunjavanja 14 obaveza koje su dostavljene Evropskoj komisiji, a odnose se na put BiH prema EU. Propisi se tiču, pre svega, reforme pravosuđa. Osim toga, dogovoreno je i da Savet ministara BiH imenuje Srđana Amidžića za ministra finansija, koga je predložio SNSD.

Amidžićevo imenovanje je bilo na "ledu" nakon što su institucije RS odbile primenu svih odluka Šmita, kojeg ne priznaju, kao i odluke Ustavnog suda BiH. Namac i Ustavni sud BiH su se otvoreno stavili na stranu bošnjačke politike koja želi da svu imovinu u BiH, pa i onu koja se nalazi na teritoriji RS, upiše kao državnu. Banjaluka je tvrdo na liniji da po Dejtonskom sporazumu imovina na teritoriji RS njoj i pripada.

U Srpskoj se podigla prašina nakon trojnog susreta i Dodikove izjave kada je, objašnjavajući važnost usvajanja seta zakona, rekao:

- Treba pripremati i možda i pokrenuti procedure za popunu određenih struktura i samog Ustavnog suda kao i drugih institucija što se tiče pravosuđa.

Ovu rečenicu Dodika, opozicija RS je dočekala na nož i kao prihvatanje Ustavnog suda BiH i poručila da od Dodika očekuju usvajanje Zakona o Ustavnom sudu BiH kako stoji u zaključcima Narodne skupštine RS koji su nedavno usvojeni.

- Baš lepo dogovoriše u vladajućoj BH koaliciji. Konačno ide "veliki" set zakona 22. avgusta. Naravno da očekujemo da prioritet bude Zakon o Ustavnom sudu BiH, kako je Dodik pre nekoliko sedmica obećao, a Skupština RS jasno izglasala i zakucala na posebnoj sednici. Pa neće valjda Dodik opet prevariti narod i zarad ministarske fotelje pogaziti zaključak parlamenta - poručio je Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa.

Odgovor opoziciji iz PDP, dao je član Glavnog odbora SNSD Srđan Šekara. On je rekao da je Dodik za sve svoje oponente politički Murinjo, Ančeloti ili Gvardiola i oni uopšte ne mogu ni da spoznaju set poteza koje povlači kako bi zaštitio RS i interese srpskog naroda.

Izlazak iz perioda galame

LIDER SNSD Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da će 22. avgusta biti održana sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH i da će biti popunjen Savet ministara.

- Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor.
On je naveo da će biti formirane radne grupe u pogledu svih segmenata pravosuđa koje će imati zadatak da predlože nova zakonska rešenja.

Lider SNSD izjavio je da je u BiH najvažnije sačuvati minimalno poverenje kroz institucionalnu ravnotežu koju je uspostavio Dejtonski sporazum i ništa više.

- Onaj ko pristane da proslavlja pobedu koja to nije i ne vidi dalje od sopstvenog nosa, ili onaj koji "snagu" kompenzacionog mandata u velikoj regiji, kakva je banjalučka, koristi kao kredit da svima deli lekcije, dok je onomad kao ministar u Sarajevu bio manji od makovog zrna, a širom planete blatio Srpsku koja mu je omogućila da bude to što je bio, nikako nisu u stanju da prepoznaju ni okolnosti, kao ni politike kojima se obezbeđuje vidljivost Srpske u svim procesima i sprečava njeno institucionalno ponižavanje, razvlašćivanje i isključivanje iz donošenja odluka.

Ali, dobro, dodao je Šekara, neko je početnik, neko večiti talenat nekih neukih političkih skauta, a neko opet iskusni politički velemajstor koji uvek zna nekoliko poteza unapred, baš kao što i srpski narod zna da u takvoj ponudi bira najboljeg i onog koji neće izneveriti njegova očekivanja - Milorada Dodika.

BONUS VIDEO - SKANDAL! NjEGOŠ U SENCI SEVERINE: Pevačica u slavu najvećeg ikada na bini izvodi gimnastiku!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)