U SRPSKOJ ŠMITOVE ODLUKE NE POSTOJE: Dodik potpisao zakon kojim se nalozi OHR neće objaviti u "Službenom glasniku RS"

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 07. 2023. u 08:00

KANCELARIJA visokog predstavnika u BiH (OHR) počela je pismenim putem da upozorava institucije Republike Srpske da moraju, objavljivati odluke Visokog predstavnika u BiH.

У СРПСКОЈ ШМИТОВЕ ОДЛУКЕ НЕ ПОСТОЈЕ: Додик потписао закон којим се налози ОХР неће објавити у Службеном гласнику РС

OHR zgrada foto AVAZ

 Ubrzo im je odgovorio predsednik RS Milorad Dodik, koji je juče potpisao Ukaz o izmenama zakona o objavljivanju propisa, koji je usvojila Narodna skupština RS. Tim potpisom je potvrđeno da se odluke Kristijana Šmita neće objavljivati u "Službenom glasniku" RS.

Predsednik Dodik, naglasio je da BiH nema imenovanog visokog predstavnika jer se donošenje rezolucije nije desilo i naglasio da je zato dopis koji je dobio od "Kancelarije visokog predstavnika" lažan i nelegalan, te ga iz tog razloga vraća nepročitanog.

Napominjući da je sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio pismo neverovatne sadržine, predsednik Srpske je naglasio da se u dopisu upućenom njemu poziva na Aneks 10, a koji Kancelarija visokog predstavnika krši svojim postupcima.

- Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno čime činite krivično delo, poručio je Dodik. - Srpska neće odustati od primene dva zakon koje je nedavno usvojila Narodna skupština. Jedan od dva ta zakona odnosi se upravo na to da se više neće objavljivati odluke Visokog predstavnika u BiH u "Službenom glasniku" RS. Kako su završene sve procedure, potpisao sam taj Zakon.

Sankcije i NATO

IZ sarajevskih medija poslednjih dana plasira se sve više informacija kako Evropska unija treba uvesti rigorozne sankcije Miloradu Dodiku. Pristiću, takođe, i informacije da će NATO pojačati prisustvo u BiH zbog političke situacije.

Pored pisama iz OHR stigao je i zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Denisa Bećirovića da se zakaže vanredna sednica Predsedništva povodom, kako je naveo, "eskalacije napada" organa RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i "ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH". Bećirović je pre nekoliko dana prilikom posete Velikoj Britaniji tražio i sankcije prema Miloradu Dodiku.

Dodik kaže da Bećirović ništa drugo ne zna da čini osim da traži rigorozne mere i reperkusije protiv njega, što, kako je ocenio, predstavlja njegov kompleks kao nedoraslog političara.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović komentarišući zahtev o vanrednoj sendici izjavila je da se u okviru BiH živi u određenim nesređenim odnosima, što pokazuje i inicijativa bošnjačkog člana Denisa Bećirovića. Cvijanovićeva je rekla da on obožava da priča protiv Srpske pa bi i tu sednicu za to iskoristio. Ona smatra da se ovakvim ponašanjem umanjuje kapacitet samog Predsedništva, u kojem je svako jasno pozicioniran, dok je njena pozicija vezana za RS i da je toga svesna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu