VOĆE I POVRĆE DO TRI PUTA SKUPLJE U SRPSKOJ: Uvozni proizvodi pune rafove i police marketa i tržnica

Милена Грубор
Milena Grubor

04. 07. 2023. u 12:36

UVOZNI troškovi i loša sezona za domaće proizvođače doveli su do naglog porasta cena voća i povrća u Srpskoj, pa su sada cene čak tri puta veće nego prošle godine. Trešnje iz Srbije su 10 KM za kilogram, a domaće šest. Paradajz iz Turske košta četiri KM, a domaći je tri, grejp iz Španije je 5,6 KM, a pomorandža 4,5, kruška iz Italije je šest maraka, dok domaća još nije dospela. Domaće tikvice staju marku, paprike su 3,5 KM, hercegovački krompir tri, a levčanski dve KM. Celer je šest KM, šargarepa tri, cena krastavca od 1,5 do dve KM, zelena salata osam KM po kilogramu, kupus dve...

ВОЋЕ И ПОВРЋЕ ДО ТРИ ПУТА СКУПЉЕ У СРПСКОЈ: Увозни производи пуне рафове и полице маркета и тржница

Foto shutterstock

Ipak, dok za građane ove namirnice postaju luksuz, stopa rasta cena ne miruje niti ima nekakvih naznaka da bi uskoro mogli očekivati jeftinije proizvode.

- Ponekad i naši trgovci nedostatak proizvoda koriste za ekstra profit i zbog takvih sutuacija smo zavisni od uvoza. Aprilske i majske kiše su i te kako uticale na rod i prihod iz poljoprivrede i te posledice još nisu stigle na naplatu - ističe predsednik Udruženja potrošača "Reakcija" Dušan Srdić.

Prema najavama iz zemalja EU, ima naznaka da bi cene osnovnih životnih namirnica trebalo da budu u padu, što bi moglo da se odrazi i na naše tržište.

Dok domaći proizvođači broje gubitke, trgovci dobro prolaze pa su tako pojedine domaće proizvode prodavali za gotovo tri puta više od otkupne cene.

Domaća proizvodnja u padu

NEDOSTATAK domaće proizvodnje diktira poskupljenja, zato upozoravamo potrošače, kao krajnje regulatore cena da kupuju domaće proizvode. Na taj način pomažu domaće poljoprivrednike, koji će proizvoditi više robe po nižoj ceni, kaže Dojčinović i dodaje da država mora nešto da preduzme da zaštiti našu privredu.

- Zbog nepovoljnih vremenskih uslova izgubili smo najmanje 40 do 50 odsto roda, a znamo da su sva zaštitna sredstva poskupela kao i nadnice radnika, čak do 100 odsto. Sve to utiče na cenu, pa očekujemo da će sve biti skuplje za najmanje 40 odsto - kaže za "Novosti" predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Prema njegovim rečima, trešnje su otkupljivali za tri KM, a prodavali ih po 11 KM.

- Mislimo da to nije realno i korektno, te da bi po tom pitanju država morala nešto da uradi kako bi se zaštitio krajnji potrošač, a na kraju da i proizvođač ima neku realniju cenu, ako oni svoje cene već toliko dižu - dodaje Dojčinović.

Uvezeni proizvodi pune rafove i police na tržnicama i u marketima, a domaći proizvođači ostaju bez osnovnih prihoda za život, pa se tako mnogi od njih povlače iz proizvodnje.

Dojčinovoić dodaje da je dosta proizvođača radilo sa gubitkom, pa su danas mnoge oblasti proizvodnje napuštene. Imamo 40 odsto voćara koji su napustili tu proizvodnju, a tako je i u mnogim drugim oblastima. Zbog toga je Srpska podložna riziku da u potpunosti ostane bez domaće proizvodnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)