MRAVOCID ŠEFICI U KAFU: Svedočenje veštaka na suđenju Nini Ninković u Banjaluci

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 06. 2023. u 19:00

VREDNOST prihvatljivog dnevnog unosa fipronila, koji se nalazi u "mravocidu" za čoveka od 60 kilograma je 0.012 miligrama, a akutnu toksičnost izaziva količina između tri i 18 grama što znači da bi za njeno dostizanje bilo potrebno 1.200 kesica "mravocida",

МРАВОЦИД ШЕФИЦИ У КАФУ: Сведочење вештака на суђењу Нини Нинковић у Бањалуци

D.Pozderović

To je izjavila specijalista hemijske toksikologije Anka Vukanić u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Nini Ninković (57)koju terete za pokušaj ubistva pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađane Tanasić kojoj je sipala "mravocid" u kafu.

 Advokat odbrane Aleksandar Jokić je pitao veštaka Anku Vukanić, da li je za smrt potrebno da neko konzumira šest kilograma mravocida, s obzirom na to da je rekla da je potrebno 1.200 kesica od po pet grama. Dobio je potvrdan odgovor. Odbrana optužene prigovorila je nalazu veštaka jer smatraju da su dokazi, odnosno materijal koje je veštačen pribavljeni nezakonito.

Veštak hemičar Dragana Janjušević kazala je da je pronašla fipronil na šolji i kašičici kao i "braon" tečnosti. Prema dokazima tužilaštva taj materijal oduzet je tokom istrage ovog slučaja.

- Ukupno je na veštačenje dostavljeno osam uzoraka među kojima su tri zatvorene kesice mravocida od po pet grama i jedna otvorena iz koje iskorišteno 4.86 grama. Nije rađeno kvantitativna analiza koliko je fiprnonila u tim uzorcima, već je samo detektovano njegovo prisustvo - rekla je Janjušević.

Sve snimila "podmetnuta" kamera

Tužilaštvo tereti Ninu Ninković da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Tanasićeva i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje.

Prema optužnici Tanasićev u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Dalje se dodaje da je Ninkovićeva zatim 21. decembra oštećenoj u kafu sipala "mravocid-žoharocid". Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na delu, a "trovanje" kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, "podmetnuta" u kancelariju Tanasićeve.

Veštak Vukanić pojasnila je da je fipronil aktivni ineksticid koji služi za suzbijanje insekata, mrava buba i sastavni je dio "mravocida - žoharocida". Prema njenim rečima količina od 4,86 grama, koja je nedostajala u jednoj vrećici, je doza koja je 202,5 puta veća od prihvatljivog dnevnog unosa.

Veštaci Vukanić i Janjušević su zaposlene su u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku Uprave kriminalističke MUP Srbije, a veštačenje su radile po naredbi Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)