KREDITE VRAĆAJU NOVIM ZADUŽENJEM: Do kraja meseca treba da izmire 330 miliona KM

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 06. 2023. u 05:00

REPUBLIKA Srpska mora 28. juna da isplati 330 miliona maraka kredita. I dok opozicija smatra da Vlada RS nema taj novac, iz vlasti poručuju da neće biti nikakvih problema da obezbede sredstvaa. Rešenje u Vladi vide u novom zaduženju od 210 miliona maraka na pet godina.

КРЕДИТЕ ВРАЋАЈУ НОВИМ ЗАДУЖЕЊЕМ: До  краја месеца треба да измире 330 милиона КМ

Foto Nezavisne Novine

Premijer RS Radovan Višković potvrdio je da će RS ići u emisiju obveznica od 210 miliona KM, a kamatna stopa biće 6,1 odsto.

- Smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom momentu postići na finansijskom sektoru Srpske - dodao je Višković.

Iz opozicije smatraju da Vlada nije vodila računa po kolikim kamatama se zadužuje ranije i da je uzimala kredite da "krpi" budžetske rupe, pa sad ima ogromna finansijska opterećenja koja mora zatvoriti.

- Da je Srpska vodila računa o interesima građana ne bi se zadužila po kamatnoj stopi od 4,75 odsto, već po 0,85 odsto i niže. I tada bi građani umesto 750 vraćali 630 miliona KM. Ovde se postavlja ključno pitanje: Zašto je ovo rađeno? Zbog te razlike od 130 miliona KM. Ovde je bilo ključno da pojedinci koji su pravili ovaj katastrofalni kreditni aranžman dođu do razlike ili da se ugrade u ovaj loš kreditni aranžman - rekao je lider PDP, Branislav Borenović.

Žele osnivanje svoje banke

PREMIJER Radovan Višković izjavio je da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu RS, kako bi se na finansijskom tržištu izbeglo "ucenjivanje pojedinih banaka", koje navodno "ne žele da ulažu u Srpsku". Inače, RS je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. otišla u stečaj.

Iz opozicije poručuju da Srpska srlja u bankrot i da bi zbog velikih kreditnih opterećenja koja se moraju zatvoriti mogle kasniti plate i penzije.

Ipak, iz institucija RS odbacuju tvrdnje o bankrotu i kažu da se to neće desiti. O bankrotu Srpske nema ni govora, ekonomija nije u recesiji, a stope rasta su i dalje pozitivne, kaže predsednik Fiskalnog saveta RS Milenko Krajišnik.

- Bankrot se veže za korporacije, firme, banke. Države nisu firme, one ne bankrotiraju kao preduzeća - objasnio je Krajišnik.

Problem je, naveo je on, što su usporile ekonomije zemalja okruženja i Nemačke, kao najvećeg spoljnotrgovinskog partnera, što je uticalo i na našu privredu.

S druge strane, kako kaže Krajišnik, Srpska spada u red nisko zadužene zemlje, sa javnim dugom oko 37 odsto bruto društvenog proizvoda.

- Ekonomska situacija u Srpskoj deli sudbinu zemalja u okruženju zbog globalne nestabilnosti. Ekonomija nije u recesiji, još uvek su stope rasta pozitivne - rekao je Krajišnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a