ZAPAD BI DA SMENI RUKOVODSTVO SRPSKE: Američki i britanski ambasadori, uz OHR, pripremaju nasilni scenario u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 06. 2023. u 09:20

AMERIČKI i britanski ambasadori u Sarajevu, Majkl Marfi i Džulijan Rejli, uz podršku Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, pripremaju nasilan scenario za uklanjanje sa vlasti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je Šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović.

ЗАПАД БИ ДА СМЕНИ РУКОВОДСТВО СРПСКЕ: Амерички и британски амбасадори, уз ОХР, припремају насилни сценарио у РС

Foto SRNA

On je dodao da "Dejton" više ne zadovoljava Amerikance i njihove saveznike.

- Plus, tu je još i ambicija američkog i britanskog ambasadora u Sarajevu, kao i samozvanca Kristijana Šmita da se svete Dodiku - konstatovao je Petrović.

Predsednik RS, Milorad Dodik rekao je, povodom izjave šefa Predstavništva RS u da Zapad priprema nasilni scenario za njegovo uklanjanje sa vlasti, da se već duže vreme o tome priča.

Kaže da nijedan ambasador, uključujući i američkog, nemaju pravo da menjaju Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum čiji je on sastavni deo, već to mogu isključivo RS i Federacija BiH kao ugovorne strane.

Novi vojni NATO kontingent?

DUŠKO Perović je izjavio i da postoji informacija da se priprema transfer dodatnog NATO vojnog kontingenta u BiH - 1.700 ljudi, što može ukazivati na pripremu nasilnog scenarija smene rukovodstva Srpske.

Dodik je poručio da je ambasador Marfi arogantan i da ne uvažava činjenice.

- On priča kako "nije Bakir Izetbegović ni SDA ni bošnjački narod, nije Dodik ni SNSD ni srpski narod", ali eto nije ni Marfi američka vlada, ni američka država - rekao je Dodik.

Ističe i da se iz Marfijeve izjave da je "Dejtonski sporazum početna tačka - temelj koji treba nadograditi" i da "nije sam sebi cilj kao što to predstavljaju neki u RS", vidi njegova prepotencija i neuvažavanje činjenica.

Predsednik NS RS, Nenad Stevandić, izjavio je povodom informacija da Zapad priprema nasilan scenario za smenu vrha Srpske da takvi pokušaji dugo postoje, ali da ne veruje u mogućnost njihove realizacije. Kako kaže, srpski narod je informisan, a republičko rukovodstvo jedinstveno.

- Ovde dugo postoje pokušaji da se nađe rukovodstvo koje bi odgovaralo interesima van RS i van Srbije i koje bi privolelo srpski narod da pristane na gubitak svojih institucija - naveo je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je da je prošlo doba kada su pojedini stranci, poput visokog predstavnika, mogli da smenjuju i uvode sankcije legitimno izabranim predstavnicima Srpske.

- Upozoravam ih da ne prave nikakve gluposti. Nismo pretrpeli tragičan sukob da bismo ostali u bilo čijem ropstvu i da bi slušali bilo koga sa strane - ukazala je Vulićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)