VLADA RS PODSTIČE ŠKOLOVANJE U TREBINJU: Stipandije za kuvare i poslastičare

D.Curać

08. 04. 2023. u 05:00

MINISTAR prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić sastala se u Trebinju sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, a između ostalog, tema ovog sastanka bila je školovanje za deficitarna zanimanja kuvara i poslastičara.

ВЛАДА РС ПОДСТИЧЕ ШКОЛОВАЊЕ У ТРЕБИЊУ: Стипандије за куваре и посластичаре

Grad Trebinje

- Zanimanja kuvar i poslastičar u Trebinju su prepoznata kao deficitarna i Vlada Republike Srpske će ih podržati dodelom stipendija učenicima ove struke. Razgovarali smo i o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, zatim osnovnom obrazovanju i razmotrili smo plan upisa učenika u srednje škole za narednu školsku godinu, koji je, koliko sam ja informisana, prihvaćen i usklađen - navela je Stojičićeva.

Gradonačelnik Trebinja istakao je da poslednjih godina postoji praksa da se u saradnji sa srednjim školama, Privrednom komorom i lokalnom zajednicom definišu prioriteti za upisnu politiku.

KADAR

MIRKO Ćurić je naveo da će nadležno ministarstvo i lokalna zajednica izdvojiti sredstva za prekvalifikaciju kadra ako postoji potreba za tim.

- U Trebinju je trenutno plata konobara i do 1.500 KM, kuvara od 2.000 KM do 3.000 KM, što nije malo i pravi prostor đacima koji završe tu školu da imaju mogućnost zaposlenja - rekao je gradonačelnik Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)