REŠENJE ZA PITKU VODU: Mogućnosti vodosnabdevanja rubnih delova grada Bijeljine

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

06. 04. 2023. u 06:45

BIJELjINSKI gradonačelnik Ljubiša Petrović, sa saradnicima i direktorima gradskih KP "Vodovod i kanalizacija" i "Gradska toplana", razgovarao je sa prof. dr Dušanom Polomčićem i docentom dr Anom Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta (RGF) Univerziteta u Beogradu.

РЕШЕЊЕ ЗА ПИТКУ ВОДУ: Могућности водоснабдевања рубних делова града Бијељине

Foto V.Mitrić

Tema sastanka je, između ostalog, bilo i razmatranje mogućnosti vodosnabdevanja rubnih delova područja grada Bijeljine.

Ovo je bio prvi korak u otvaranju problematike koja decenijama utiče na kvalitet života stanovnika brojnih semberskih sela.

Stručnjaci sa RGF su izrazili spremnost da, posle razmene informacija sa Gradom i AD "Vodovod i kanalizacija", ova naučno-obrazovna ustanova bude odgovorna za izradu generalnog projekta vodosnabdevanja grada Bijeljine.

Druga tema sastanka odnosila se na geotermalne potencijale Bijeljine, pre svega, postojeće bušotine u Dvorovima i naselju Krušik. Geotermalna voda se može koristiti za zagrevanje domaćinstava i poslovnih prostora, čime bi u znatnoj meri bilo smanjeno zagađenje vazduha tokom zimskih meseci.

GEOTERMALNI POTENCIJAL

LjUBIŠA Petrović kaže da je rešavanje problema vodosnabdevanja na nivou cele Semberije i iskorišćavanje geotermalnog potencijala najveći zalog za budućnost tog kraja.

- I svi koji budu učestvovali u tim projektima zasigurno učestvuju u ispisivanju istorije našeg grada. Vreme je da i naša Bijeljina ide u korak sa svetom, jer je ideja zdrave životne sredine osnov zdravlja - naglasio je Petrović.

Nakon sastanka, delegacija iz Beograda je sa gradonačelnikom Petrovićem, obišla nekoliko mesnih zajednica koje imaju problem sa snabdevanjem pitkom vodom - Glavičice, Batar, Banjicu, Kacevac, Gornji Magnojević.

Iz razgovora sa meštanima tih sela jasno se moglo zaključiti da rešavanje problema vodosnabevanja jedan od najhitnijih zadataka u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju