NUKLERANI OTPAD IZ NUKLEARKE KRŠKO STIŽE PRED VRATA SRPSKE I BiH: Ugroženo 250.000 stanovnika iz 13 opština sliva Une

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 03. 2023. u 09:36

HRVATSKA je obavestila BiH da radi na Studiji o uticaju na okolinu zbrinjavnja radioaktivnog otpada iz Nukelarne elektrane (NE) "Krško" na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja je udaljena oko kilometar vazdušnom linijom od opštine Novi Grad i granice sa Republikom Srpskom i BiH.

НУКЛЕРАНИ ОТПАД ИЗ НУКЛЕАРКЕ КРШКО СТИЖЕ ПРЕД ВРАТА СРПСКЕ И БиХ: Угрожено 250.000 становника из 13 општина слива Уне

Ilustracija / Foto Tanjug

Tim obaveštenjem Hrvatska je definitivno potvrdila da će nuklearni otpad biti skladišten na toj lokaciji i da nema nikakve priče o nekoj drugoj, i tako potvrdila da je samo godinama unazad zavaravala BiH.

Prema navodima medija do 2025. Hrvatska će prihvatiti 2.400 tona nuklearnog otpada, a pored nukleranog otpada iz Slovenije na Trgovskoj Gori dovoziće i druge opasne otpade iz medicine i raznih industrija.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je obavestio Hrvatsku da će BiH učestvovati u postupku procene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

- U zvaničnom dopisu koji sam uputio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, jasno sam naveo da BiH namerava da učestvuje u postupku procene uticaja na životnu sredinu, te da ćemo, poštujući rokove, hrvatskoj strani dostaviti naše zahteve, primedbe i ključna pitanja, koja bi trebalo da budu razmotrena u toj studiji - poručio je Košarac.

PARK PRIRODE "UNA"

VLADA RS je pre dve osnovala i Parka prirode "Una", kod Novog Grada, jer postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, poručio je da je krajnje vreme da BiH uputi tužbu protiv Hrvatske i pokuša da zaštiti 250.000 stanovnika iz 13 opština u slivu Une, od nukleranog otpada koji će im biti pred vratima.

- Poslali smo urgencije svim opštinama u RS i FBiH koje su ugrožene potencijalnim odlaganjem ovog otpada, kako bismo se zajedno obratili svim institucijama i tražili da se konačno krene u odbranu naših lokalnih zajednica i građana. Naše stanovništvo je u strahu - istakao je Drljača.

UKLjUČENI U PROCENU RIZIKA

SRPSKI član PBiH Željka Cvijanović izjavila je da će to Predsedništvo raditi svoj deo posla kada je reč o Trgovskoj gori, ali operativni deo rade ministarstva.

- I sada imamo veliku aktivnost Vlade Srpske, a predstavnici naših institucija, svih nivoa, treba da budu uključeni u izradu studije o proceni rizika - rekla je Cvijanovićeva.

Član Pravnog tima BiH za Trgovsku goru Nemanja Galić kaže da Hrvatska godinama pravi opstrukciju i odlaganje svojih konvencijskih i međunarodnih obaveza.

- Oni su konstantno tvrdili da Trgovska gora, odnosno, kasarna Čerkezovac, nije definitivna lokacija za odlaganje, odnosno skladištenje otpada. I iz tih razloga nisu navodno obaveštavali BiH, već da se tek odrediti lokacija. Međutim,jasno je da oni ne razmatraju neko drugo mesto. Bilo je ranijih godina drugih lokacija koji su sa svih mogućih aspekata, ali su oni to nekim političkim odlukama sveli samo na Trgovsku goru - poručio je Galić.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja