U JEZERU NAŠLI ZLATO! Na toj lokaciji utvrđena visoka koncentracija i do 27,5 grama po toni

S. Mišljenović

06. 02. 2023. u 07:45

NA području opštine Jezero, na tri lokacije, pronađeno je zlato, vest je koja je odjeknula širom regiona.

У ЈЕЗЕРУ НАШЛИ ЗЛАТО! На тој локацији утврђена висока концентрација и до 27,5 грама по тони

Foto Privatna arhiva

Na lokacijama gde je otkriveno nalazište zlata, koncentracije tog plemenitog metala idu i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visoka koncentracija i za svetski poznate rudnike zlata, kaže za "Novosti" Miloš Bošnjaković, prvi čovek kompanije koja radi istraživanja u Jezeru.

Bošnjaković dodaje da je sada glavno pitanje hoće li Vlada RS prepoznati ovaj razvojni potencijal za Republiku Srpsku. On ističe da su svi uzorci ispitani u akreditovanoj laboratoriji i nakon tih otkrića može se sa sigurnošću reći da postoji veoma visok potencijal za nastavak istraživanja.

- Geološka istraživanja na području opštine Jezero dala su rezultate koji se već u ovom trenutku, u ranoj fazi ispitivanja, mogu sa sigurnošću smatrati jednim od najboljih na području cele BiH i Balkana - poručio je Bošnjaković.

O pronalasku zlata u opštini Jezero oglasila se i načelnica Snežana Ružičić, koja kaže da je pozitivna vest da je na njihovoj teritoriji pronađeno zlato, ali da pre bilo kakve priče o eventualnoj eksploataciji, treba sačekati konačne rezultate geološkog istraživanja, a nakon toga i studijske procene od strane struke i naravno sud građana o toj temi.

Foto Privatna arhiva

Miloš Bošnjaković

- Stručnjaci su rekli da to može biti prosperitet za mesto ako se radi o rudi koja je opravdana u smislu mogućih eksploatacija. Geološka istraživanja mogu da pokažu koncentraciju tog metala, ali je upitno da li može biti ekspolatisana - kaže Ružičićeva.

Vest o pronalsku zlata u opštni Jezero stigla je i do Vladimira Malbašića, prof. Rudarskog fakulteta Prijedor i šefa katedre za površinsku eksploataciju. On kaže da od završtka rata regionalna i državna istraživanja ne postoje i da ta ispitivanja sada rade investitori o svom trošku.

- Ako je već takvo stanje na terenu, onda bi trebalo dati šansu investitorima, kad već to država ne radi. Važno je da se u tome pronađe i interes države. Rizik istraživanja postoji, ali nema logike da se to stopira ili opstruiše, jer bez istraživanja nikada nećemo saznati šta ima na našem području od metala i koliku korist može od toga imati RS - kaže prof. Malbaša.

Esad Salčin, pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS kaže da u tom ministarstvu čekaju zvaničan dokument oko istraživanja u Jezeru koji su investitori obavezni da pošalju.

- Sa aspekta geologije dobra je vest da su na nekoliko lokacija potvrđeni sadržaji zlata, a da li će tu biti neko ležište dokazaće dodatna istraživanja - kaže Salčin.

PRIJEDORSKI I SREBRENIČKI KRAJ

ESAD Salčin navodi da, kada su u pitanju metalične mineralne sirovine na području Srpske, postoji nekoliko lokaliteta gde imaju značajna ležišta.

- Tu spadaju prijedorski i srebrenički kraj. Takođe, gde god se pojave metali bakra, olova ili cinka tu je za očekivati da se pojave i zlato i srebro - ističe Salčin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna