ZLATO ZA DECENIJU UDVOSTRUČILO CENU: Stručnjaci savetuju - ulažite u "žuti metal"

B.Caranović

03. 02. 2023. u 16:39

POSLEDNjIH deset godina cena zlata porasla je za 96 odsto!

ЗЛАТО ЗА ДЕЦЕНИЈУ УДВОСТРУЧИЛО ЦЕНУ: Стручњаци саветују - улажите у жути метал

Privatna arhiva

Ko je pre decenije kupio zlato za 10.000 evra, sada bi imao dvostruko više. Da se zlato već godinama pokazuje kao odlična investicija koja čuva vrednost novca, smatra Ljuba Jakić, jedan od pionira u biznisu sa ivesticionim zlatom u Srbiji.

- Od 2013. godine cena zlata rasla je 12 odsto u proseku godišnje - kaže Jakić. - Sigurno se neće zaustaviti. Razlozi za to su kovid infekcija, rat u Ukrajini i sve veće tenzije između Amerike i Kine. Svetska politika se menja drastično i zato verujem da je trenutna vrednost zlata ipak potcenjena i da je odličan trenutak da se novčani rezerve zamene za zlatne pločice i novčiće.

Smatra se da kada bi se sakupila sva ušteđevina građana, to bi bilo oko 12 milijardi evra. Samo jedan odsto njih do sada se odlučilo da kupi investiciono zlato.

- A novac je taj koji gubi vrednost u inflaciji koja se procenjuje na više od 15 odsto - kaže naš sagovornik. - Po cenama raznih proizvoda, može se uočiti da je ova cifra veća. U poslednje vreme pojavio se još jedan, mnogo vredniji, plemeniti metal - osmijum. Takođe podložan ulaganju.

Ovaj element se nalazi u istoj grupi periodnog sistema u kome se zlato, srebro, platina, paladujum, rodijum, iridijum i rutenijum.

- Osmijum je stigao kao poslednji, nov i još nepoznat. Ali zbog stope rasta koja je veća tri puta od stope rasta zlata u istom periodu vremena, za poslednjih 10 godina, postao je investicijiski hit u Evropi - kaže Jakić. - Njega je komercijalizovao Dr. Ingo Volf iz nemačkog Instituta za osmijum koji je jedini na svetu proizvođač ovog atraktivnog plemenitog metala.

Količima zlata u deviznim rezervama Srbije iznosi 38,5 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)