ĆAMIL ODVAJA SREBRENICU OD SRPSKE: Stav potpredsednika RS izazvao je ogorčenje u Banjaluci, traži se kazna

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 01. 2023. u 06:40

SREBRENICA je deo Republike Srpske i svaki pokušaj da se odvoji je udar na RS i na koji će adekvatno biti odgovoreno.

ЋАМИЛ ОДВАЈА СРЕБРЕНИЦУ ОД СРПСКЕ: Став потпредседника РС изазвао је огорчење у Бањалуци, тражи се казна

Foto Radio Sarajevo

Ovo je odlučni odgovor iz Banjaluke na izjavu potpredsednika RS iz reda bošnjačkog 

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da Ćamil Duraković, ako ne zna, trebalo bi da mu bude jasno da je Srebrenica deo Srpske i da oko njenog statusa može da raspravlja i odluke donosi samo Narodna skupština RS, a ne Duraković i stranci:

 - Njegova potreba za sakupljanjem političkih poena može dovesti do nepotrebnih napetosti kod građana Srebrenice, za šta Duraković očigledno više ne oseća odgovornost, već pokušava da ostvari politički profit podizanjem tenzija.

Radomir Pavlović, predsednik Kluba Dodikove stranke SNSD u Skupštini Srebrenice, kaže za naš list da osuđuje Durakovićevu izjavu.

Foto: I. Marinković

 - Inicijative koje dolaze sa bošnjačke strane su već viđene 2007. godine kada su ponudili rezoluciju o izdvajanju Srebrenice iz RS i koja je završila bez uspeha. Odgovore na takve inicijative dao je SNSD posebnim programima za obnovu Srebrenice u više navrata. Prvi je bio program vlade RS, a drugi Saveta ministara za vreme Nikole Špirića i Zorana Tegeltije, pa zatim i program Vlade Srbije. Tako da je kroz Srebrenicu prošlo više od 50 miliona maraka zahvaljujući Miloradu Dodiku, aktuelnom predsedniku RS - navodi Pavlović, uz opasku da bilo koji model nametanja zakona, kojim bi se menjao status Srebrenice, "predstavlja rušenje ustavnog poretka i Dejtona".

I predsednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić poručio je Durakoviću da ova opština pripada Srpskoj i ne može dobiti status distrikta. On je zatražio sankcije za aktuelnog potpredsednika Srpske koji platu dobija iz kase RS.

NEKA VIDE IZVEŠTAJ O ŽRTVAMA

KOJIĆ je preporučio Durakoviću i Salkiću, pošto su u Banjaluci, da odu do Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i pročitaju izveštaj Vlade Republike Srpske, koji je pisan pod nadzorom Gideona Grajfa, i vide koliko je Srba ubijeno na najsvirepiji način na ovom području.

 - Svi građani plaćaju porez kako bi on dobijao platu, a ne da ga plaćamo da minimizira naše žrtve i širi narativ o navodnom genocidu. To je šator-političar koji se svakodnevno u federalnim medijima utrkuje sa sarajevskim političarima koji će jače i više udariti po Republici Srpskoj.

Kojić je istakao da Duraković veoma dobro zna da je Srebrenica u Republici Srpskoj i da će tako ostati ma koliko to smetalo njemu i njegovom prethodniku Ramizu Salkiću.

 - Ako imaju bar malo ljudskosti i časti, trebalo bi da nam se izvine, mada iskreno sumnjamo da će to učiniti. Ili neka usmeri 2,5 miliona maraka u razvoj Srebrenice, koje je dobio kao potpredsednik RS, i na taj način pomogne svima koji žive ovde, a ne da iz Banjaluke priča ono što žele da čuju Bošnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZA KURTIJEVU MRŽNJU PREMA VUČIĆU NEMA NI LEKA NI DOKTORA: Reakcija Petkovića nakon Aljbinove provokacije na Tviteru