VODOSTAJI U BLAGOM OPADANJU: Nakon padavina prethodnih dana došlo do stabilizacije na vodotokovima

V. N.

21. 01. 2023. u 08:30

U REPUBLICI Srpskoj je zabeležen porast vodostaja na svim većim rekama usled obilnih padavina u prethodnih nekoliko dana, ali uglavnom ispod kote redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz JU "Vode Srpske".

ВОДОСТАЈИ У БЛАГОМ ОПАДАЊУ: Након падавина претходних дана дошло до стабилизације на водотоковима

Reka Sana u Prijedoru, Foto RTRS

Prema prognozama, tokom vikenda očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja na većim rekama, ali sa tendencijom stagnacije na većim vodotokovima.

U pojedinim mestima, kao na primer u Bijeljini, uvedene su vanredne mere odbrane od poplava za područje Semberije. Drina je u Bijeljini premašila kotu vanredne odbrane i izlila se u vikend-naselju u Janji, odakle su trudnicu i još tri osobe evakusali pretprošle noći iz kuće koju je voda opkolila.

Drina se na području opštine Bratunac izlila na nekoliko lokacija, poplavivši poljoprivredno zemljište i gradsku plažu, ali nema opasnosti po domaćinstva.

U Zvorniku je došlo do stagnacije i blagog pada vodostaja. Na području ove opštine poplavaljeno je desetak kuća u Karakaju i Šepku, ali trenutno vodostaj Drine stagnira i blago opada, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da se Drina ranije izlila na poljoprivredno zemljište u naseljima Roćević, Šepak i Tršiću, ali za sada nema opasnosti da se prelije preko magistralnog puta Zvornik - Bijeljina u naselju Tršić.

- Na području opštine Rudo situacija je stabilna, reka Lim je u opadanju i materijalna dobra nisu ugrožena - potvrdio je načelnik Opštinskog kriznog štaba Marko Pjevčević.

U Opštini Trnovo situacija je povoljnija nakon ukidanja vanrednog stanja zbog obilnih padavina, a ubrzo će uslediti procena štete koja je naneta manjem broju poplavljenih objekata, rekao je načelnik Dragomir Gagović.

- Reka Željeznica povukla se u korito, kišu je zamenio sneg, koji nam trenutno ne pravi nikakve ozbiljnije probleme, tako da je sve normalno - naveo je Gagović.

U Foči je vodostaj Drine u opadanju. Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, ali i dalje ispod kote redovne zaštite od poplava.

Foto RTRS

SANA ISPOD KRITIČNE TAČKE

VODOSTAJ Sane u Prijedoru juče je opao za šest centimetara i ima tendenciju daljeg pada, izjavio je šef Odseka civilne zaštite Miroslav Krneta. On je naveo da je situacija uzvodno od Prijedora povoljna budući da je vodostaj Sane u Ključu i u Sanskom Mostu u opadanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo