BOŠNJAČKI GENERALI BI DA ZABRANE PROSLAVU! Ratni kadar iz Sarajeva oštro kritikuje praznovanje Dana Republike Srpske 9. januara

S. Mišljenović

27. 12. 2022. u 09:11

KAKO se približava 9. januar, Dan Republike Srpske, a ove godine svečani defile po prvi put biće u Istočnom Sarajevu, tako je sve više pritisaka da se ta proslava zabrani.

БОШЊАЧКИ ГЕНЕРАЛИ БИ ДА ЗАБРАНЕ ПРОСЛАВУ! Ратни кадар из Сарајева оштро критикује празновање Дана Републике Српске 9. јануара

Foto D. Pozderović

 Poslednji u nizu koji traže reakciju stranaca su generali tzv. Armije BiH i ratni kadrovi Alije Izetbegovića.

- Pozivamo međunarodne predstavnike u BiH da konačno konkretno deluju i zaustave antiustavna i nezakonita delovanja iz boisanskohercegovačkog entiteta RS. Pozivamo ih da čvrsto reaguju na najavljena januarska događanja u Istočnom Sarajevu, jer se kod nas kaže "bolje sprečiti, nego lečiti" - navode iz Udruženja, koje okuplja ratne generale tzv. Armije BiH.

Iz Srpske stiže oštar odgovor ratnim kadrovima Alije Izetbegovića, uz poruku da oni nisu stvarali Srpsku, pa neće ni određivati kako će se slaviti Dan Republike. Takođe im je poručeno da su se očigledno generali "osilili" jer je pre njih proslavu Dana Republike kritikovao i Kristijan Šmit.

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da je neprihvatljivo stvaranje negativne atmosfere pred obeležavanje 9. januara, Dana Republike, da se, kako je naveo, nešto oduzima Banjaluci zato što je defile ove godine planiran u Istočnom Sarajevu.

Dan Republike Srpske, Foto Novosti

Centralna manifestacija proslave Dana Republike svečana akademija i državni prijem i dalje se organizuje u Banjaluci, poručio je on.

- Sasvim je opravdano da se defile, kao jedan deo manifestacije, organizuje i u našim drugim gradovima i opštinama širom Srpske, a Istočno Sarajevo je izabrano, kao prvo, zbog izuzetnog značaja koji ima u stvaranju Republike. Narednih godina defilei će biti organizovani i u drugim gradovima, dok će Banjaluka biti domaćin povodom značajnih godišnjica, kao što će biti 35 godina RS - izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da oni koji osporavaju praznik RS mogu da rade šta hoće, a da će Srpska Dan Republike obeležavati i slaviti.

- Da li ga ne podržavaju "turisti" kakav je Šmit, to nas ne zanima. Mi smo naše odluke o tome doneli i "9. januar" se ne može pomeriti - rekao je Dodik.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da očigledno komšije iz Sarajeva nikako ne mogu da prestanu sa ratnom retorikom i politikom zahteva prema strancima da ispunjavaju njihove želje na štetu Republike Srpske.

- Srpska i njene institucije su stvorene u srpskom Sarajevu i naravno da svečani defile zaslužuje da bude ovde. Onima kojima smeta, mi ne možemo pomoći - poručio je Ćosić.

PITA SE BANjALUKA, A NE SARAJEVO

RADAN Ostojić, predsednik Boračke organizacije RS, kaže da generali tzv. Armije BiH nisu stvarali Srpsku, već srpski narod, borci, policija i srpski generali i tako da svoje puste želje ostave za Federaciju BiH.

- Oni se mogu pitati šta se to obeležava u Federaciji i da tamo zahtevaju šta žele, a šta ne. O Republici Srpskoj nemaju nikakvo pravo da govore - kaže Ostojić i dodaje da o praznicima u RS odlučuju Srpska i njene institucije, a ne Sarajevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili