SKUPLJE U PRIVATNIM VRTIĆIMA: Novi udar na budžet roditelja predškolaca na području grada Istočnog Sarajeva

M. Regoje

24. 12. 2022. u 06:15

VELIKOM broju roditelja dece koja koriste usluge privatnih predškolskih ustanova sa područja Istočnog Sarajeva, nova godina doneće i nova poskupljenja.

СКУПЉЕ У ПРИВАТНИМ ВРТИЋИМА: Нови удар на буџет родитеља предшколаца на подручју града Источног Сарајева

Foto M. Regoje

Naime, privatne predškolske ustanove sa područja Istočnog Sarajeva od 1. januara povećaće cene svojih usluga za 20 odsto.

Do povećanja cene usluga vrtićadolazi usled konstantnog rasta cena hrane, sredstava za higijenu i grejanja.

U skladu sa tim, zajednički zaključak privatnih predškolskih ustanova sa područja Istočnog Sarajeva je neophodno izvršiti usklađivanje boravka u vrtiću sa postojećim poskupljenjima na tržištu, kako bi usluga ostala na kvalitetnom nivou.

Ovo povećanje cena planirano je u septembru, ali, kako su tad rekli vlasnici privatnih vrtića, zbog razumevanja i pomoći Skupštine grada Istočno Sarajevo i opština poskupljenje je odloženo do 1. januara naredne godine.

Podsećamo, Gradska uprava Istočno Sarajevo i opštine u sastavu Grada u avgustu su, subvencijom za sedam privatnih predškolskih ustanova na području Grada, podržale roditelje i njihovu decu koja se vaspitavaju u tim ustanovama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, tada je rekao da je Gradska uprava prvi put odlučila da pomogne i deci koja idu u privatne vrtiće.

Foto M. Regoje

- Naše opštine su osnivači i nadležni su za javne predškolske ustanove, a Gradska uprava je, na osnovu razgovora sa predstavnicima privatnih predškolskih ustanova i dobijenih podataka o brojnosti dece, odlučila da prvi put iz budžeta podrži i decu koja idu u ove vrtiće - rekao je tada Ćosić.

Međutim, iz privatnih predškolskih ustanova ističu da su subvencijama koje su dobili od Gradske uprave i opština uspeli da do januara odlože poskupljenje, koje je trebalo da počne od septembra, i da trenutno nemaju druge opcije.

Foto M. Regoje

Trg Srbija u Istočnom Sarajevu

Prema našim informacijama, cena dnevnog boravka biće 300, a poludnevnog 210 KM. Roditelji dvoje ili više dece imaće popuste koje su ove ustanove i do sada omogućavale porodicama.

 

OKO 600 MALIŠANA U TIM VRTIĆIMA

NA teritoriji grada Istočno Sarajevo postoje tri javne, te sedam privatnih ustanova iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

U sedam privatnih predškolskih ustanova na području Istočnog Sarajeva, od septembra ove godine je upisano oko 600 mališana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)