OPASNE POSLEDICE POSTIZBORNIH KALKULACIJA U BiH: CIK odugovlačenjem uvlači Srpsku u haos

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 10. 2022. u 08:15

DOK s nestrpljenjem politički faktori Srpske čekaju 22. oktobar, kada bi po najavama iz Centralne izborne komisije BiH trebalo da budu objavljeni rezultati novog prebrojavanja, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i od predsednika ove partije Milorada Dodika stigla je poruka da neće dozvoliti da odugovlačenjem potvrđivanja rezultata CIK stvori haos i nestabilnost u Srpskoj.

ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПОСТИЗБОРНИХ КАЛКУЛАЦИЈА У БиХ: ЦИК одуговлачењем увлачи Српску у хаос

Milorad Dodik, Foto AP

Naime, ukoliko bi se odluka CIK o potvrđivanju rezultata razvukla na još mesec dana, onda bi Srpska zapala u problem, jer do kraja godine Narodna skupština RS mora da usvoji rebalans budžeta kojim bi se potvrdila odluka o povećanju primanja za mnoge socijalne kategorije. Ako se ovo ne uradi u Narodnoj skupštini, onda bi od 1. janura primanja bila vraćena na nivo pre povećanja.

Dodik je izjavio da se konsultovao sa saradnicima na najvišem institucionalnom nivou, i poručio da su odlučili da se penzioneri, borci, radnici i svi ostali korisnici budžeta, kroz usvajanje neophodnih dokumenata, zaštite od nasrtaja opozicionih partija u Srpskoj i CIK BiH, koji ne žele da primene izbornu volju građana i time odlažu konstituisanje vlasti u Srpskoj i donošenje strateških dokumenata, poput budžeta.

BEZ PONAVLjANjA GLASANjA

CENTRALNA izborna komisija BiH CIK odbacila je zahtev za poništavanje izbora za nivo predsednika RS kao neosnovan. U obrazloženju odluke navodi se da još nisu objavljeni potpuni rezultati opštih izbora i da je ovakav zahtev preuranjen.

Istovremeno, vlast u RS najavila je za utorak protest u Banjaluci sa kojeg želi da poruči da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje naroda.

Prema njegovim rečima, srpski narod je na izborima jasno rekao svoj stav i podržao politiku koju on zastupa. Ističe i da nikakve manipulacije ne mogu promeniti volju stotina hiljada građana koji su dali glas za jaku i stabilnu RS.

Ministarka finansija Srpske Zora Vidović rekla je da će biti sporno usvajanje ključnih finansijskih dokumenata za iduću godinu ukoliko parlament ne počne s radom na vreme:

- Morali bismo da idemo na privremeno finansiranje, a to znači da bismo u prvom tromesečju iduće godine mogli da potrošimo samo koliko i u prvom tromesečju ove godine. To znači da bi plate, penzije, ali i primanja boraca bili umanjeni za više od 15 odsto. S druge strane, izostala bi i davanja porodicama sa više dece - rekla je Vidovićeva, i podvukla da bi privremeno finansiranje direktno pogodilo i umanjilo primanja 274.000 penzionera, oko 200.000 boraca, ali i oko 4.000 porodica sa četvoro i više dece, a indirektno sve porodice u Srpskoj i privredu.

Inače, prema dosad prebrojanim glasovima za Narodnu skupštinu RS (99 odsto), SNSD će imati oko 30 poslanika, od ukupno 83. Koalicioni partneri SNSD, Ujedinjena Srpska, Demos, Socijalistička partija, Narodna partija Srpske, osvojili su zajedno oko 20 mandata, tako da će savez oko Dodikove stranke zadržati većinu i u budućem sazivu parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!