OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Srbin iz Ugljevika nije kriv za navodne zločine protiv stanovništva bosanske nacionalnosti

20. 10. 2022. u 17:18

SUD Bosne i Hercegovine je, u prostepenom postupku, oslobodio Ugljevičanina Ratka Đurkovića koga je Tužilaštvo BiH teretilo da je počinio krivična dela protiv čovečnosti u vezi s ratnim zločinom i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, rečeno je "Novostima" u Sudu BiH.

ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ: Србин из Угљевика није крив за наводне злочине против становништва босанске националности

Foto S.Mišljenović

Ovaj Ugljevičanin je oslobođen optužbe da je od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. godine, u okviru „napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u Ugljeviku, sa optuženim N. R., kao komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i verskoj osnovi.

On je, pisalo je u optužnici, komandovao napadom na selo Tursunovo Brdo, opština Ugljevik, u kom je živelo bošnjačko stanovništvo. U tom napadu su, kako su ga optužili, „NN pripadnici jedinica koje su bile pod njegovom kontrolom, navodno ubili civile bošnjačke nacionalnosti, prisilno preselili nesrpsko civilno stanovništvo i neopravdano uništili imovinu populacije nesrpske nacionalnosti. Takođe jedinice pod njegovom komandom su navodno ubijale i ratne zarobljenike."

U Ugljeviku su svi pozdravili ovu sudsku odluku, uz podsećanje da je Ratko Đurković, primer čoveka koga krasi čast i poštenje, „koji nije zgazio mrava, a kamoli da je odgovoran za teške optužbe,koje su je sud ocenio neosnovanim“.

- Znali smo i znamo ko je naš Ratko - kaže Života Isaković, predsednik SUBNORA iz Loznice. -Svi smo bili uz njega. Znali smo da je nevin, ali teška su ovo vremena. Pravda je pobedila.

BONUS VIDEO - TRI DEČAKA OSTALA BEZ RODITELjA: U Batočini, ispred kuće, nastradao samohrani otac Saša Kostadinović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!