LAV MUČIO I SRBE I MUSLIMANE: Vukan Kovač, predsednik Udruženja logoraša Trebinja i okoline, o hapšenju ratnog zločinca

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 09. 2022. u 08:40

HAPŠENjE Ade Alagića zvanog Lav, nedavno u Barseloni, zbog poternice iz BiH koja ga tereti da je učestvovao u zločinima nad srpskim i muslimanskim civilima u logoru Gabela u Hercegovini je dokaz da će ruka pravde zakucati na vrata svih koji su učestvovali u zločinima.

ЛАВ МУЧИО И СРБЕ И МУСЛИМАНЕ: Вукан Ковач, председник Удружења логораша Требиња и околине, о хапшењу ратног злочинца

Tačan broj ubijenih Srba i u logoru Dretelj do danas se ne zna/ Ado Alagić Lav , Foto Printskrin N1/AVAZ

Govori ovako, gotovo u dahu, za "Novosti", Vukan Kovač, predsednik Udruženja srpskih logoraša Trebinja i okoline. Alagić je, podseća nas Kovač, bio čuvar u logoru Dretelj i Gabela, kroz koje je prošlo 120 muškaraca i 70 žena srpske nacionalnosti, a broj mrtvih i danas se utvrđuje.

- Gabela i Dretelj su bili kazamati smrti u koje su dovođeni Srbi i Bošnjaci iz Hercegovine, a sa njim je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko veće odbrane - ističe Kovač.

Očekuje naš sagovornik da Alagić dobije kaznu koju zaslužuje, a ne mizernu kao u slučaju Dretelj, gde je osuđen na 18 meseci zatvora.

- Činjenica je da je nakon dve ili tri decenije pravosuđe u svetu koje se bavi zločinima iz rata u BiH konačno počelo da hapsi i one koji su činili zločine nad Srbima. Nadam se da će nakon hapšenja Alagića početi da padaju i mnogi drugi zlotvori iz kazamata po Hercegovini.

On ističe da ne treba zaboraviti da je na području BiH u ratu bilo oko 530 logora za Srbe, od čega u Sarajevu 126, a u Hercegovini više od dvadeset.

- Na hiljade Srba je prošlo golgotu u ovim kazamatima, a na stotine ih je ubijeno. Mnogi zločinci su i danas na slobodi, kao što je bio i Alagić. Postoji dovoljno svedoka koji će svedočiti i za logor Gabelu, a sad je na pravosuđu da zločincima presudi višegodišnje kazne - kaže Kovač.

Inače, Ado Alagić zvani Lav je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine, gde je bio zadužen za čuvanje logoraša. Uhapšen je 15. septembra u Barseloni, potvrđeno je juče. Od februara je za njim bila raspisana međunarodna poternica iz BiH zbog optužbi za ratni zločin, a u Španiji je koristio lažni identitet.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mesta.

- Za njim se traga zbog krivičnog dela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje - zvanično je saopšteno iz Federalne policije BiH.

Vukan Kovač, Foto RTRS

Logor Gabela, kojim je upravljala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko veće odbrane u Gabeli, nalazio se nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Srbi i muslimani iz Hercegovine. Rukovodioci ovog logora su danas ili u bekstvu ili su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora nakon što je priznao da je, dok je bio zatvorenik redar u logoru Dretelj, "tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca".

- On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gde je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegovan položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao da batina druge zarobljenike. Mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me - govorio je jedan od svedoka, tada, tokom suđenja.

UVLAČE STOMAKE DA POKAŽU GLAD?!

BOŠKO Previšić zvanio Boko, ozloglašeni upravnik logora Gabela, koji je tek 2018. godine u Hrvatskoj osuđen na osam godina zatvora zbog zločina u ovom kazamatu, gostujući na HRT 1993. izjavio je da je video "da zatvorenici uvlače stomake samo kako bi prikazali da su Hrvati zli ljudi".

- Jedu iz istog lonca odakle jedem i ja i pripadnici HVO - rekao je tada, ne trepnuvši, Previšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio