NATO BI DA PREUZME ULOGU EUFORA U BIH: Naredna sednica Saveta bezbednosti presudna za Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 09. 2022. u 07:10

NATO se sprema da preuzme ulogu vojne misije Eufor u BiH, koja nosi naziv "Altea", i tako postane vojni vladar na području BiH. Za to je potrebno da Savet bezbednosti UN na sednici početkom novembra ne produži misiju Eufora u BiH, a poznato je da je zbog situacije u Ukrajini došlo do raskola među članicama SB i nije nemoguće da dođe do stavljanja veta na produženje misije Eufora.

НАТО БИ ДА ПРЕУЗМЕ УЛОГУ ЕУФОРА У БИХ: Наредна седница Савета безбедности пресудна за Српску

Foto: Novosti

Veto bi značio i zeleno svetlo za NATO, koji bi to prihvatio oberučke i postao broj jedan vojna sila u BiH, iako nema podršku Srpske i to bi moglo doneti katastrofalne posledice po Srpsku i celi Balkan, kaže za "Novosti" Momir Zec, penzionisani general i bivši načelnik Generalnog štaba Vojske RS.

Naredna sednica SB UN veoma je bitna za RS i ona će, dodaje Zec, odrediti mnoga buduća dešavanja na području BiH i regiona bivše Jugoslavije, jer definitivno NATO želi apsolutnu kontrolu Zapadnog Balkana.

Najveće prepreke za ovaj plan su, kako kaže Zec, Srbija koja odbija članstvo u NATO i Srpska koja prati stav Srbije i tako blokira BiH da postane članica NATO.

- Evropska unija i NATO su još 2002. kroz sporazum "Berlin plus" dogovorili pitanje odbrane u BiH po kojem EU ima pravo da koristi NATO snage u slučaju potrebe - pojašnjava general Zec.

Dodaje da iako BiH nije članica NATO saveza, i tome se protivi RS, NATO je od 1995. prisutan u BiH i njegovo prisustvo ima uporište u Dejtonskom sporazumu zbog čega veto stalnih članica SB UN na produženje misije "Altea" neće imati nikakvih negativnih posledice po status NATO u BiH, već može samo doneti njegovo pojačano prisustvo.

- Svoje stalno prisustvo u BiH, NATO je potvrdio 2004. na samitu, zbog čega je uspostavljen NATO štab u Sarajevu sa zadatkom da ima može izvoditi vojne zadatke - kaže general Zec.

Prema rečima genrala, nažalost, i "Dejton" je predvideo i utvrdio stalno prisustvo NATO snaga u BiH gde je navedeno "da se mogu uspostaviti takve snage koje će delovati pod političkim vođstvom Severnoatlantskog veća NAC, a kojima će komandovati NATO snage.
- Na taj način rešeno je pitanje međunarodno-pravnog osnova za trajno prisustvo NATO u BiH - istakao je general Zec.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci, kaže da pošto živi u vremenu gde nema međunarodnog prava i gde je međunardno pravo jednako sila, a NATO i pojedine zapadne zemlje to konstantno pokazuju nije isključnjn ni scenario da NATO preuzme ulogu Eufora, iako bi to bio potez koji krši sve moguće međunarodne pravne norme.

- Mislim da SB UN neće dozvoliti sebi luksuz da se dezavuiše misija "Altea" i da NATO preuzme potpunu kotrolu nad BiH. To bi zakomplikovalo i onako komplikovane odnose i u BiH i na Balkanu - poručio je Župljanin.

RUSIJA I KINA MOGU DA STAVE VETO

U TRENUTNOJ geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji može se desiti da Rusija ili Kina stave veto na produženje mandata Eufora u BiH. U tom slučaju odredbom 4. Rezolucije 2604 SB UN daje ovlašćenja da države članice preuzimaju sve mere u cilju sprovođenja Dejtonskog sporazuma. S obzirom na to da NATO ima pravo stalnog prisustva u BiH, odgovarajuće zadatke odrediće Vrhovni štab severnoatlantskog veća, zaključio je general Momir Zec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku