"NE TREBA DA IMAMO INTERVENCIJU VISOKOG PREDSTAVNIKA": Detalji razgovora Erdogana i tri člana Predsedništva BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 09. 2022. u 22:29

JEDAN od načina za osnaživanje odnosa, pored veće trgovinske saradnje Turske i BiH, biće i jednoglasna odluka tri člana Predsedništva BiH i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da državljani dve zemlje mogu ubuduće prelaziti granice samo s ličnom kartom.

НЕ ТРЕБА ДА ИМАМО ИНТЕРВЕНЦИЈУ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА: Детаљи разговора Ердогана и три члана Председништва БиХ

Foto: A. Kukić/AVAZ

- Doneli smo tu odluku, naši ministri spoljnih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama - potvrdio je Erdogan, koji je juče boravio u Sarajevu, u poseti BiH.

S Erdoganom je došlo i nekoliko ministara, održani su sastanci s Predsedništvom BiH i predstavnicima zajedničkih instutucija BiH.

Foto: A. Kukić/AVAZ

Predsednik Turske je rekao kako je srećan zbog posete i da su na sastanku otvorene mnoge teme poput unapređenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanje naroda u regionu.

Erdogan se dotakao izbora u BiH i političkih problema koji izazivaju krizu i na pitanje da li podržava Kristijana Šmita da donese političke izmene Izbornog zakona, Erdogan nije pozitivno odgovorio. 

- Odluke u vezi Izbornog zakona donose trojica lidera, oni treba da donesu tu odluku. Ovde ne treba da imamo intervenciju visokog predstavnika što se kosi s demokratskim principima - rekao je Erdogan.

Milorad Dodik, srpski član PBiH, zahvalio je predsedniku Turske na stavu da BiH sama treba da rešava unutrašnja pitanja, bez nametanja sa strane.

- Predsednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika. Smatram da je to sada pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH jeste s emocijama i simpatijama, ali i s pragmatizmom koji ukazuje na to kako treba rešavati stvari ovde u BiH, treba zajedno da donosimo najbolja moguća rešenja bez nametanja sa strane - rekao je Dodik.

On je istakao da je turski predsednik u BiH došao s paketom pomoći bez političkih uslovljavanja.

Foto: A. Kukić/AVAZ

Dodik je pojasnio kako su sastanci s Erdoganom jedna od retkih prilika kada članovi Predsedništva nisu u svađi.

- Pristup da se uvažavaju svi jednako u BiH je najbolji mogući i to Turska pokazuje. Ja sam četiri godine u Predsedništvu, Erdogan je ovde drugi put. Nikada mi nismo imali toliki stepen saglasnosti kao u ovom slučaju. Kada nam neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku smo nas trojica posvađani - zaključio je Dodik.

PRIJATELjSKA ATMOSFERA

MILORAD Dodik je izjavio povodom sastanka da je bila jedna dobra i prijateljska atmosfera i ona je nesumnjivo rezultat onoga što pokazuje i dokazuje sam predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Smatram da je važno da to kažem i da moji ljudi, oni koji mene podržavaju i moj narod, znaju da je predsednik Erdogan prijatelj svih nas ovde, pa i srpskog naroda - zaključio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave