RODITELJIMA STIŽE 750 KM: Oko 1.300 porodica u Srpskoj, sa četvoro i više dece, dobiće za početak jednokratnu pomoć

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 09. 2022. u 07:14

U NAREDNA dva do tri meseca porodicama u Republici Srpskoj koje imaju četvoro i više dece, a takvih je oko 1.300, a u kojima je jedan od roditelja nezaposlen, biće uplaćena jednokratna pomoć od 750 maraka.

РОДИТЕЉИМА СТИЖЕ 750 КМ: Око 1.300 породица у Српској, са четворо и више деце, добиће за почетак једнократну помоћ

Foto D. Pozderović

Ali, na ovom se neće stati, kako je izjavio Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, jer je sa predsednikom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem dogovorio da se za ovih 1.300 porodica uplaćuje 750 KM mesečno, sa doprinosima, nakon što se usvoje zakonska rešenja.

- To znači da će moći da ostvare zdravstveno i penziono osiguranje, a sada će biti uplaćena jednokratna pomoć za dva-tri meseca - naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, kada društvo dodatno ojača, treba razmišljati o pomoći za porodice koje imaju troje i više dece.

Dejan Todorović, potpredsednik Udruženja porodica sa četvoro i više dece "Četiri plus" kaže za "Novosti" da je svaka pomoć dobrodošla višečlanim porodicima.

- Ali ovo nije pronatalitetna mera već socijalna. Nadamo se da je ovo prvi korak ljudi iz vlasti u poboljšanju položaja višečlanih porodica u Srpskoj. Očekujemo u narednom periodu da će se sastati sa Udrženjem "Četiri plus" i pozivamo Dodika da sedne sa nama i da čuje naše argumente oko položaja višečlanih porodica i kako ga poboljšati. Cilj je da ovu meru, kao i nova zakonska rešenja, dopunimo i dobijemo sistemski karakter i državničku dimenziju odnosa prema višečlanim porodicama u RS, ističe Todorović.

Foto D. Pozderović

On kaže da je Udruženje pripremilo dokument koji se zove Zakon o majci RS i da očekuju od političara da ga što pre usvoje i tako pokažu koliko zaista žele da pomognu višečlanim porodicama i svim budućim majkama u RS.

- Spremili smo Zakon o majci jer smo svesni da Republika Srpska nestaje kada je u pitanju broj stanovnika. Bilo kakva podela majki je ekstremno loša. Posledice su nesagledive.

Zakon o majci treba da obuhvati svaku majku bez obzira na to da li ima jedno ili četrnaestero dece. Kroz zakonsku regulativu želimo da majke dobiju sigurnost i da se Srpska brine za njih. Naša zajednica koja se zove RS, mora da zaustavi proces odlaska naših porodica - poručio je Todorović.

Foto Printskrin

On objašnjava da predlogom zakona žele da obuhvate sve majke u RS koje su rezidenti.

- Prema rešenju zakona svaka majka u RS bi po detetu imala pola prosečne plate dok dete ne postane punoletno. Majke sa troje i više dece imale bi naknadu od pola plate i kada deca napune 18 godina, a majke sa četvero i više dece dobijale bi jednu prosečnu platu do kraja života, kad im deca napune 18 godina. Ovo je sistemski pristup koji je potreban Srpskoj ukoliko želi da vodi pronatalitetnu politiku - poručio je Todorović.

FOND ZA MAJKE PUNIĆE POREZIMA

TODOROVIĆ kaže da bi se Zakonom o majci bilo predviđeno i formiranje Fonda za majku, koji bi punila cela Srpska. Kako je pojasnio, porez za majku imao bi nekoliko izvora.

- Porezi za zaposlene zavisili bi od visine njihovih plata, a porezi za firme od prihoda koje ostvare. Oporezivanje vlasnika kapitala realizovali bismo tako što bi jedan odsto od dobiti firme išao u Fond za majku - pojašnjava Todorović.

POMOĆ PENZIONERIMA I BORCIMA

DODIK je najvio da će 5. septembra biti uplaćena druga tranša pomoći od po 100 KM za mlade u RS, kao i da će biti omogućene dodatne pogodnosti za studente koji žive u domovima. Za sve koji imaju pravo na boravak u studentskim domovima to će biti besplatno, uz neke veoma niske naknade za ishranu od marku, marku i nešto po obroku - izjavio je Dodik i dodao da će u septembru penzioneri i boračke kategorije stanovnika dobiti još jednom po 100 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave