OBIČAJE OTRGLI OD ZABORAVA: Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE

30. 08. 2022. u 08:08

SABOR srpskog izvornog narodnog stvaralaštva kojigodinama okuplja mnogobrojna kulturno-umetnička društava iz Srbije, Crne Gore i Srpske, održava se šesnaesti put u Istočnoj Ilidži.

ОБИЧАЈЕ ОТРГЛИ ОД ЗАБОРАВА: Сабор српског изворног народног стваралаштва у Источном Сарајеву

Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, Foto Privatna arhiva

Marinko Božović, načelnik opštine, koja je ujedno i generalni pokrovitelj događaja, istakao je daje ova manifestacija prerasla samu opštinu i postala gradska manifestacija i možda najveća manifestacija u Istočnom Sarajevu i Srpskoj.

On je dodao da SKUD "Vojkovići" na najbolji način čuva tradiciju i običaje naših predaka i to je prepoznato u Srpskoj, ali i Srbiji.

-Na ovom saboru očekujemo i prijatelje iz bratskih opština iz Srbije što će upotpuniti i uveličati ovaj događaj. Želim da svima koji dođu u Istočnu Ilidžu, Trnovo, Istočno Novo Sarajevo, poželim dobrodošlicu da se osećaju prijatno, a mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini - rekao je Božović.

Foto Privatna arhiva

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić čestitao je organizacionom odboru na istrajnosti u organizaciji različitih manifestacija, ističući da je Sabor izvornog stvaralaštva kruna njihovog rada.

- SKUD "Vojkovići" ne bi mogao bez svoje matice i baze, opštine Istočna Ilidža, i čestitam načelniku Božoviću jer znam koliko podršava ovakve, ali i slične manifestacije - rekao je Ćosić.

Predsednik Organizacionog odbora, Ranko Skakavac, rekao je daje tema ovogodišnjeg sabora "Božić" te da su u protekla dva meseca pristizali literarni radovi i scenski prikazi na ovu temu.

- Stručni žiri je izabrao pet najboljih scenskih prikaza kulturno-umetničkih društava koji će se predstaviti u subotu, 3. septembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Foto Privatna arhiva

Tada ćemo i izabrati pobednika sabora, dok ćemo pobednika literarnog konkursa proglasiti u ponedeljak - rekao je Skakavac.

-Na takmičenju iz izvornog pevanja će učestvovati oko 80 društava iz Srbije, Crne Gore i Srpske. Planirano je da se okupimo u sali Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Vojkovićima, napravimo defile i položimo vence na spomen-kapeli u Vojkovićima - rekao je Skakavac.

PEČENjE RAKIJE I ČESNICE

NOVINA na ovogodišnjem saboru je demonstracija pečenja rakije, zaoblice, ali i česnice.

- Domaćin Darko Berjan napraviće česnicu u koju će staviti novčanice. Onoga ko pronađe novac, Berjan će darivati - istakao je Skakavac.

- Moramo negovati običaje i tradiciju Sarajevsko-romanijske regije jer ćemo tako od zaborava otrgnuti sve ono što su sarajevski Srbi utkali u stvaranje nekadašnjeg Sarajeva, a potom i Srpskog Sarajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!