STRUJA 44 % JEFTINIJA NEGO U FBiH: Energetski sektor u Republici Srpskoj stabilan, nema poskupljenja električne energije

S. MIŠLjENOVIĆ

31. 08. 2022. u 07:12

U REPUBLICI Srpskoj neće poskupeti električna energija, za razliku od FBiH gde je cena veća za čak 44 odsto, u odnosu na Srpsku.

СТРУЈА 44 %  ЈЕФТИНИЈА НЕГО У ФБиХ: Енергетски сектор у Републици Српској стабилан, нема поскупљења електричне енергије

Potpisivanje ugovora, Foto Nezavisne Novine

Pratimo tu situaciju, apsolutno znamo stanje u kome se nalazi naš energetski sistem. Uz sve teškoće, zastarelost tehnologije koja je vidljiva u termoelektranama, do hidroenergetske situacije. Takođe, održavamo nivo proizvodnje dovoljne za naš konzum, na proseku ili preseku za čitavu godinu, za neke polugodišnje nivoe, opredeljeni da baš u ovom vremenu držimo nisku cenu električne energije, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

On navodi da je svestan da će cene rasti i dalje na regionalnom i evropskom tržištu kako zima dolazi, da će poskupiti električna energija, ali da je RS opredeljena da zadrži niske cene. Po njegovom mišljenju, jedino što može uticati su neki zavisni troškovi, ali da je i to minimalno, te da će se truditi i to da izbegnu.

- Recimo kad su u pitanju termoelektrane, ako se poveća cena nafte, onda se povećavaju troškovi za eksploataciju i samim tim samo takvi zavisni troškovi mogu, ja to moram reći stanovništvu, da budu opterećujući po cenu, ali sigurno ne kretanje kao na globalnom nivou - kaže Dodik.

On ističe da u ovom trenutku Srpska ima gotovo sigurne izvore za električnu energiju, te da ne bi trebalo da dođe do bilo kakvih problema.

Jovica Vlatković, izvršni direktor za razvoj i investicije "Elektroprivrede RS", kaže za "Novosti" da cena od 22,5 evra po megavat satu za domaćinstav RS se nije menjala od kada je uspostavljena i tako će i ostati.

- Vlada i EPRS vode računa o socijalnom momentu građana. Iako su se stvorili uslovi za povećanje, što je vidljivo jer je u čitavoj Evropi došlo do enormnih poskupljenja električne energije mi cenu nismo menjali, i ne planiramo da podižemo - ističe Vlatković i dodaje da RS ima dovoljno kapaciteta da proizvodi električnu energiju i stvara i tržišne viškove koje može prodavati na berzi, a to su momenti kad su svi pogonski kapacitet energetskog sektora RS raspoloživi.

HE "Buk Bijela "/Jovica Vlatković , Foto "Elektroprivreda RS"/Glassrpske

Prema njegovim rečima Srpska ima trenutno pet kapitalnih investicija u enrgetski sektor, a vrednost potisanih ugovora je oko 1,7 mulijardi maraka.

- HE "Buk Bijela", HE "Dabar", HE "Bistrica", vetropark Hrgud, solarna elektrana "Trebinje" jedan, i koncesija na fotonaponsku elektranu Trebinje dva su projekti koji bi trebali biti završeni u naredne četiri godine. Kada budu dio elektro-mreže Srpske bićemo jači za dodatnih oko 480 megavata instalisane snage - poručio je Vlatković.

MAĐARSKA ZA POLjOPRIVREDNIKE

VLADE Mađarske i RS, kao i Srbije, su odgovorne i rešavaju trenutne izazove, a jedan od doprinosa tome je realizacija programa podrške Mađarske privredi u Srpskoj kojim se poručuje da Republika Srpska želi sigurnu poljoprivrednu proizvodnju, rekao je juče Milorad Dodik, srpski član PBiH, juče na svečanosti u Gradišci povodom početka realizacije programa podrške Vlade Mađarske privredi u RS. Pomoć poljoprivrednicima u RS je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član PBiH Milorad Dodik. Prvi projekat podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u RS do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)