ZAKON USVOJEN, ALI CENA GORIVA OSTAJE ISTA: Delegati Doma naroda parlamenta BiH podržali juče ukidanje akciza, ali uz značajan amandman

S. M.

30. 08. 2022. u 06:44

DOM naroda Parlamenta BiH usvojio je juče jednoglasno izmene Zakona o akcizama BiH, kojima se ukida akciza na naftu i naftne derivate u BiH.

ЗАКОН УСВОЈЕН, АЛИ ЦЕНА ГОРИВА ОСТАЈЕ ИСТА: Делегати Дома народа парламента БиХ подржали јуче укидање акциза, али уз значајан амaндман

Dom naroda PBiH, Foto Radio Sarajevo

Ali, nažalost, pojeftinjenje goriva za 35 feninga još će da sačeka. Naime, pošto je zakon u Domu naroda usvojen sa amnadmanom Dušanke Majkić, delegata SNSD, u kojem se traži da se ograniči primena ovog zakona na 30 dana, ovaj dokument se razlikuje od zakona usvojenog u martu ove godine u Predstavničkom domu PBiH, i zbog toga ide na dalje parlamentarno usaglašavanje.

Nakon usaglašavanja, dokument ponovo ide u Predstavnički dom PBiH na glasanje. Zbog toga je formirana Komisija koja će usaglasiti zakon, a činiće je Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Foto D. Pozderović

Inače, pomenuti zakonski predlog u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici SDP Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez. Predlog podrazumeva ukidanje akciza na sve vrste goriva. Predlagači su u obrazloženju naveli da bi, ukidanjem akcize, maloprodajna cena dizel goriva bila niža za 35 feninga.

Na sednici Doma naroda obratio se i poslanik iz Predstavničkog doma Saša Magazinović, kao predlagač zakona, koji je rekao da je pre 173 dana ovaj propis prošao kroz taj Dom i da su tada "obe entitetske vlade dale podršku i kazale da raspolažu sa sredstvima koja bi mogle pokriti usvajanje ovog zakona".

POSLUŠAJTE PRIJATELjE I KOMŠIJE

Podsećam da je cena goriva, kada je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon bila niža nego današnja. Dušanka Majkić je predložila amandman da primena traje samo 30 dana, a komisija ga je odbila i podržala ovaj zakon u izvornom tekstu. Pozivam da glasate onako kako bi vam sugerisali prijatelji i komšije, jer smatram da je interes svakog građanina da gorivo bude jeftinije do pola marke - poručio je Magazinović obraćajući se Domu naroda PBiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO NIJE ZASLUŽIO: Australijan open priredio bruku posle finala