ŠLJIVA IZVOZNI BREND PODMAJEVICE: Međunarodni sajam plavog zlata u Ugljeviku (FOTO)

V. Mitrić

21. 08. 2022. u 16:38

ŠLjIVA je izvozni brend Podmajevice, poručio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić na današnjem Međunarodnom sajmu šljive, voćnih rakija i meda koji se održava na gradskom trgu u ovoj podmajevičkoj opštini.

ШЉИВА ИЗВОЗНИ БРЕНД ПОДМАЈЕВИЦЕ: Међународни сајам плавог злата у Угљевику (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Jedanaesti po redu, sajam je okupio više od 80 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Perić je istakao da je Ugljevik poznat po uglju, Filipu Višnjiću, harmonici, muzici, ali je zahvaljujući klimatskim uslovima, dobrim i vrednim domaćima poznat i po šljivi.

- Ugljevik je  najveći proizvođač i izvoznik ovog „plavog zlata" na prostorima Republike Srpske a srećan sam što smo povećali obim proizvodnje-rekao je Perić.

On je dodao da je opština Ugljevik 75 odsto ruralna te da je lokalna vlast prepoznatljiva da ulaže u ruralne delove.

-Infrastruktura, podsticaji za nabavku nove mehanizacije, gradnju objekata u poljoprivredi, nabavku novog sadnog materijala, sve smo radili u prethodnom periodu. A tako ćemo i nastaviti i u budućem periodu-podsetio je Perić i zahvalio i pčelarima sa kojima je istakao dobru saradnju.

Perić je naglasio da je Ugljevik prema podacima za 2020 i 2021 godinu  ostvario porast prihoda od sedam odsto a za 54 odsto rast izvoza.

-Uspeli smo da stvorimo pozitivan ambijent i uveren sam da ćemo zadržati taj pozitivan trend-zaključio je Perić.

Organizataor Sajma je lokalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a direktor Momčilo Marsenić rekao je da su ocijenjeni 190 uzoraka šljive i 63 uzorka meda te da će najboljima biti uručene vrijedne nagrade.

Sajmu su prisustvovali predsjednik SDS-a Mirko Šarović, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, kao i brojni drugi gosti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći