ZAŠTITNIK ŠEGRTA ČUVA I NUGLAŠICU: Potvrđeno vekovno prijateljstvo dva sela kod Bosanskog Grahova u BiH

R. Šegrt

08. 08. 2022. u 16:16

OD pamtiveka su stanovnici sela Bastasi i Nuglašica u opštini Bosansko Grahovo povezani ne samo komšijski već i na brojne druge načine.

ЗАШТИТНИК ШЕГРТА ЧУВА И НУГЛАШИЦУ: Потврђено вековно пријатељство два села код Босанског Грахова у БиХ

Nenad Kovljenić i Milan Šegrt , Foto: R. Šegrt

Od postanka su odrastali jedni pored drugih, nekada zajedno čuvali stoku, išli u istu školu u Crnom Lugu, zaljubljivali se, sretali se u vozovima kada su odlazili na visoke škole ili daleki rad, pečalbarili po bauštelama u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, pevali na igrankama, nadmetali se pred devojkama.

Zajedno su pre 27 godina napustili i rodni kraj, kada su ih na to primorale hrvatska vojska i policija u zloglasnoj operaciji "Oluja". I jedni i drugi rasuli su se po belom svetu, a samo malobrojni vratili u rodna sela i tamo nastavili život. U Bastasima je manje povratnika, u svakom zaseoku tek po nekoliko vatri gori, a u najvećem, u Šegrtima, trenutno je samo jedan stanovnik. U Nuglašici je više čeljadi koja tamo zimuje.

Neki su se vratili čak iz inostranstva, obnovili stare ili napravili nove kuće i tako voljenom zavičaju povratili život. I jedni i drugi su obnovili groblja na kojima im počivaju roditelji i daleki preci. Prvo su to uradili Bastašani, a onda Nuglarani. Ovi drugi, iz zaseoka Zadraga, čak su pored groblja izgradili malu crkvu-kapelu, u kojoj će ovih dana konačno zasvetleti i sijalica. I jedni i drugi sve su uradili sami, dobrovoljnim prolozima svojih meštana.

I dok prikupljaju novac za unutrašnje uređenje svoje male crkve, Nuglaranima je od bratstva Šegrta iz Bastasa na dar stigla prelepa ikona Svetog Stefana, njihove krsne slave. Šegrti sa svih adresa, iz Srbije, Republike Srpske, BiH i inostranstva, rado su prihvatili ideju Milana Šegrta, da se komšijama, prijateljima i rođacima, uruči ovakav poklon, jer su između Nuglarana i Šegrta sklopljeni brojni brakovi iz kojih su se izrodile nove generacije.

- Braći i sestrama Nuglašice, koje izrodiše i na svet donesoše naše drage Šegrtuše, kao i onoj braći i sestrama čije Nuglaranke izrodiše nas ponosne Šegrte, poklonili smo ikonu naše krsne slave Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana, da svedoči i podseća potomke koju su slavu slavile njihove bake, od koga su postali i sa kim su krvno vezani.

Želja nam je da ova ikona ukrasi zidove hrama u Nuglašici i da im se kao braći zahvalimo na njegovoj izgradnji u ovim teškim vremenima po naš pravoslavni srpski narod u našim krajevima. Sa željom da nas zvono sa ove crkve okuplja sve više u radosti, da se sastajemo i da nam potomci znaju ko su i od koga su. I kad na groblju sveću pale, da znaju kome je pale - rekao je, uručujući ikonu, Milan Šegrt, predsednik odbora svih akcija koje Bastašani uspešno sprovode u zavičaju.

Zajedno sa njim bili su i njegov mlađi sin Srđan i unuci Janko i Mihajlo, koji, iako rođeni u Banjaluci, često obilaze dedinu rodnu kuću i ne daju da je prekrije korov. Na uručenje dara u Nuglašicu su došli i oni Šegrti koji se već sedam godina, krajem jula, okupljaju u zavičaju na zajedničkom pomenu svojim umrlima. Nuglarani su širokog srca i otvorene duše dočekali svoje komšije, prijatelje i rođake. Ovaj gest kod nekih je izazvao suze, a kod Nenada Kovljenića, koji se iz Švajcarske vratio u rodno selo, probudio posebne emocije, iz kojih su nastali i stihovi:

- Ogradili smo groblje uz našu slogu, sada gradimo crkvu, u slavu Bogu. Neka nam pomognu ljudi dobre volje, da nam ona krasi naše Livanjsko polje. Sa ljubavlju neka doprinos daju da gradimo crkvu u našem kraju - poručio je Kovljenić.

Osveštavanje ikone, Foto: R. Šegrt

 

egrt

Ikonu od Šegrta u maloj nuglarskoj crkvi osveštao je paroh livanjski Predrag Crepulja i u besedi okupljenima poručio:

- Jedina bića na zemlji koja mogu da svoje misli prenesu na drugoga jesu ljudi. Zbog toga pričajmo, družimo se, pazimo na obraz jedni drugih, jer reč nekada jače poseče nego mač, ali isto tako lepa reč zna i da izleči. Neka ste blagosloveni.

Ikona koju su Šegrti poklonili crkvi u Nuglašici delo je akademskog slikara Nebojše Petrovića Petre iz Beograda.

Bastašani i Nuglarani na okupu , Foto: R. Šegrt

PORODIČNE VEZE

- PREMA podacima koje sam uspeo da prikupim, čak 22 devojke iz Šegrta svojevremeno su se udale u Nuglašicu, a 12 devojaka iz tog sela udato je za Šegrte, tako da smo krvno vezani sa Đukićima, Jovetićima, Kovljenićima, Crnomarkovićima, Radivojšama, Banićima, Lovrenima, Ljubojama, Barošima, Ivetićima, Ćurkovićima, Barišićima i Vukovićima - svedoči Milan Šegrt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna