INCKO UDALJIO SRBE OD BiH: Navršava se godina dana od sramne odluke i zahteva bivšeg visokog predstavnika

N. Bunić

23. 07. 2022. u 09:20

BIVŠI visoki predstavnik Valentin Incko pre godinu dana potegnuo je za Bonskim ovlašćenjima i nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje "genocida".

ИНЦКО УДАЉИО СРБЕ ОД БиХ: Навршава се година дана од срамне одлуке и захтева бившег високог представника

FOTO: Avaz

Austrijananac je tim potezom izazvao haos i BiH doveo do najveće političke krize od rata.

Tog 23. jula 2021. godine, Incko je nametnuo odluku kojom se u BiH zatvorom od šest meseci do pet godina kažnjava "veličanje ratnih zločinaca" i negiranje "genocida". Dok je Sarajevo likovalo, Republika Srpska je odlučno i jednoglasno odbila tu odluku. Samo sedam dana nakon Inckovog poteza, Narodna skupština RS usvojila je Zakon o neprimenjivanju tzv. Inckovog zakona, kao i izmene Krivičnog zakona, kojom se kažnjava nazivanje Srpske genocidnom tvorevinom.

Poslanici u Srpskoj usvojili su i akte kojima se kreće u vraćanje oduzetih nadležnosti.

Doneta je odluka o formiranju Agencije za lekove RS. Međutim, Ustavni sud BiH, koji se pokazao da deluje kao produžena Inckova ruka je te odluke redom poništavao, iako one ne krše Ustav BiH, niti odredbe "Dejtona".

Foto OHR

Srpski član PBiH Milorad Dodik je o godišnjici nametanja tzv. Inckovog zakona rekao da što je ranije mislio o Srebrenici, misli i danas.

- Bio je zločin, nikakva politička kvalifikacija genocida ne može se tamo upotrebiti.

Bio sam u Izraelu pre nekoliko dana i razgovarao sa stručnjacima koji su stava da tamo nije bio genocid. Ono što je krajnji rezultat Inckove odluke je da je poverenje u BiH izgubljeno - zaključio je Dodik.

Tužilaštvo BiH je od stupanja na snagu do danas formiralo 40 predmeta, koji se odnose na kršenje tzv. Inckovog zakona.

- Najčešće se podnesci odnose na prijave građana protiv drugih građana ili političara, zbog neke izjave u medijima, javnom prostoru, društvenim mrežama ili prijave udruženja ili organizacija - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Foto Tanjug

Politički analitičar, Vojislav Savić kaže da je intervencija Incka dovela do još većih podela i dugoročne nestabilnosti u BiH.

- Nametanje tog zakona, ili pokušaj nametanja, poklopio se sa njegovim odlaskom, i sa nelegitimnim imenovanjem Kristijana Šmita na njegovo mesto. Pored toga, međunarodne institucije su zbog situacije u Ukrajini dodatno zakomlikovale odnose, tu je i problem Izbornog zakona. Posledica svega toga je da su Srbi sada udaljeniji od BiH - kaže Savić.

Inckova odluka nema uporište ni u jednom izvoru prava - ni u međunarodnom, niti u unutrašnjem, što posebno krši osnovno načelo relevantnih dokumenata UN o očuvanju suvereniteta svih država, smatra profesor Ustavnog prava Mile Dmičić.

- Inckovom odlukom se zabranjuje pravo na slobodu govora i izražavanja. Zbog svega toga, u medijskom prostoru srpski narod se predstavlja i pretvara iz žrtve u zločinca, a RS se karakteriše kao "genocidna", što je necivilizacijski akt - navodi Dmičić.

IZ POLICIJE NIJE BILO PRIJAVA

PREMA podacima Tužilaštva BiH, prijave ili izveštaji o kršenju tzv. Inckovog zakona, nisu dostavljani od strane nadležnih policijskih agencija.

- Veći broj prijava dostavljen je od strane građana, udruženja, ili organizacija NVO sektora u formi podneska, putem redovne ili elektronske pošte - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)