ZA KILOGRAM ŽITA REALNO 65 FENINGA: Poljoprivrednici i mlinari u Srpskoj sve bliže dogovoru o ceni strateškog proizvoda

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 07. 2022. u 09:20

NA sastanku proizvođača i otkupljivača pšenice koji je organizovan juče u Privrednoj komori Republike Srpske u Banjaluci približeni su stavovi oko otkupne cene pšenice za ovu godinu.

ЗА КИЛОГРАМ ЖИТА РЕАЛНО 65 ФЕНИНГА: Пољопривредници и млинари у Српској све ближе договору о цени стратешког производа

Stojan Marinković, Foto banjalukacom

Nakon što su prošle sedmice i proizvođači i otkupljivači, tj. ratari i mlinari, izašli sa nerealnim zahtevima koju su se razlikovali u čak 30 feninga, sad su stavovi približeni. Otkupljivači su ponudili cenu od 62 do 66 feninga po kilogramu, dok proizvođači traže minimalno 65 feninga.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, naglašava da je, nažalost, ove godine prisutan problem oko formiranja otkupne cene.

- Pšenica je već požnjevena sa 80 odsto površina, a mi nemamo otkupnu cenu. Reč je o strateškom proizvodu, pa smo, u skladu sa tim, na taj način trebali da pristupimo ovom problemu. Međutim, mi se opet razilazimo oko otkupne cene - naglašava Marinković i dodaje da su se ratari i mlino-prerađivači, ipak, na ovom sastanku najviše približili dogovoru.

On kaže da otkupljivači nude maksimalno 62, negde i 66 feninga, a poljoprivrednici traže 65 do 67 feninga.

- Razlog su cene đubriva i goriva koje su najviše skočile, a reč je o sirovinama koje najviše utiču na proizvodnju. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko dana uspeti da usaglasimo cenu, ali da to ne bude ispod 65 feninga po kilogramu. Podsetio bih da smo na prethodnim sastancima u Bijeljini imali nerealnu ponudu otkupljivača od 55 feninga po kilogramu. To je bilo neozbiljno. Ali, imali smo i zahteve poljoprivrednih proizvođača da cena bude 83 feninga što je, takođe, bilo neobjektivno. Ovo je smirivanje tenzija. Imali smo jedan produktivni sastanak, na zadovoljstvo ratara, a ni otkupljivači ne mogu da se žale - poručuje Marinković.

Žetva se privodi kraju, Foto D. Dozet

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakao je da RS ima dobru godinu koja nije rekordna, ali su to prinosi oko 5,5 tona u proseku.

- U ovo doba lani otkupna cena je bila 36-37 feninga. U Hrvatskoj je trenutno nešto niža, a u Srbiji oko 63 feninga, dok na berzama ima dosta oscilacija. U svakom slučaju, imamo relativno dobru godinu, ali nije kao prošla, koja je bila rekordna. Žetva je u Semberiji završena, traje u Lijevču, a u višim krajevima još nije počela - rekao je Pašalić.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, naglasio je da je žetva u velikom broju predela završena.

- Sa žaljenjem konstantujem da nisu pribiliženi stavovi proizvođača i otkupljivača što govori o tome da niko od otkupljivača nije stao pred kamere. Sama otkupna cena koju su proizvođači izneli je dokaz da je ta cena samo za opstanak gazdinstava. Nama je u interesu da pošaljemo poruku da podržavamo proizvođače i da cena manja od 67 feninga ne sme i ne može biti - zaključio je Petrović.

Foto A. Stanković

SKLADIŠTENjE

ZLATAN Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljine, kaže da je stav ovog fonda da cena bude 65 feninga.

- To nije potcenjujuće za ratare i apelujem da sačekaju tu cenu, a do tada da skladište pšenicu - rekao je Lazarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)