VRH SDA DO GUŠE JE U KRIMINALU: Članovi najjače bošnjačke stranke pred pravosuđem BiH zbog raznih malverzacija

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 04. 2022. u 08:11

PODNOŠENjEM krivične prijave od strane srpskog člana PBiH Milorad Dodika protiv Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH, i ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja, broj članova Stranke demokratske akcije (SDA) koji će doći na optuženičku klupu u Sudu BiH, ili već imaju proces pred pravosuđem, uvećava se. Aktivne sudske procese zbog optužbi za kriminal i zloupotrebu položaja već imaju članovi SDA Selmo Cikotić, ministar bezbednosti BiH, Fadil Novalić, premijer FBiH, i Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda PBiH.

ВРХ СДА ДО ГУШЕ ЈЕ У КРИМИНАЛУ: Чланови најјаче бошњачке странке пред правосуђем БиХ због разних малверзација

Foto Avaz

Ministar Cikotić je osumnjičen za zloupotrebu položaja dok je bio u mandatu ministra odbrane i na teret mu se stavlja da je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM. Premijer FBiH Fadil Novalić je na optuženičkoj klupi u aferi "Respirator". Pred Sudom se vodi proces protiv dugogodišnjeg člana Predsedništva SDA i delegata u Domu naroda PBiH Asima Sarajlića i članova SDA Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića...

Osoba iz vrha SDA, koja ima punu ladicu krivičnih prijava je Osman Mehmedagić Osmica, direktor OBA. U jednom od procesa pred pravosuđem bio je osumnjičen i za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Kako kažu naši sagovornici, iako se članovi SDA nalaze pred pravosuđem BiH i optuženi su za ozbiljna krivična dela, iz te stranke to uporno negiraju i pokušavaju lopticu prebaciti na Republiku Srpsku. Da članovi SDA imaju jaka "leđa" dokaz je i ponašanje stranih ambasadora u BiH, koji dolaze na sastanke sa ministrom Cikotićem, direktorom Mehmedagićem i premijerom Novalićem, iako je pomenuti trojac u ozbiljnim prvaosudnim problemima.

Selmo Cikotić, Foto Avaz

Nenad Stevandić, predsednik US, kaže da stranci dolaze na sastanke sa članovima SDA, iako imaju aktivne krivične procese.

- Stranci prave od članova SDA relevantne političke sagovornike. Na taj način vrše pritisak na pravosuđe da ih oslobodi. S druge strane, ljude koji nemaju ni optužnice, a kamoli procese i dolaze iz RS, jednostavno targetiraju u javnosti vršeći pritisak na pravosuđe da ih procesuiraju - ističe Stevandić.

Sanja Vulić, član PSNSD, kaže da sarkastični komentar "samoproglašene BH kraljice diplomatije", Bisere Turković na krivičnu prijavu koju je podneo predsednik Dodik, dovoljno govori o sprezi Tužilaštva i političkog Sarajeva.

- Uz izvinjenje izuzecima, Tužilaštvo BiH ne pripada sudskoj vlasti već je u službi SDA.

Oslobodili su sve iz SDA, bez obzira na dokaze. Dokazivo je samo ono što je protiv Srba - ističe Vulićeva.

Fadil Novalić dolazi na suđenje, Foto Avaz

TADIĆEVA SMENjENA ZBOG BOŠNjAKA

ZBOG potvrđenih optužnica članovima SDA, prošle godine je smenjena i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić. Komentarišući njenu smenu, lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da je imao primedbu na njen rad i da se "vidi iz aviona da se to Tužilaštvo bavilo isključivo Bošnjacima".

- Bavila se isključivo Bošnjacima, posebno onim iz SDA. Nezamisliva je stvar da se ovo što se radilo Osmanu Mehmedagiću, ili Fadilu Novaliću ili Selmu Cikotiću radi srpskim predstavnicima - dodao je Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju