KOPIRALI IZAZOV NA "TIK-TOKU": U osnovnoj školi "Sveti Sava" u Gacku slučajevi samopovređivanja

D. CURAĆ

28. 02. 2022. u 08:15

IZAZOV na društevnoj mreži "Tik-tok" pod nazivim "krvava marka" zabeležen je i u OŠ "Sveti Sava" u Gacku, a nažalost ta "igra" ima za cilj samopovređivanje kod učenika, vidljive rane na zglobovima šaka.

КОПИРАЛИ  ИЗАЗОВ НА  TИК-TОКУ: У основној школи Свети Сава у Гацку случајеви самоповређивања

Osnovna škola "Sveti Sava", Foto Glas Srpske

Nastavnici gatačke škole najpre su primetili rane kod nekoliko učenika 6. razreda, nakon čega su otkrili da mladi Gačani uveliko prate taj izazov.

- Nažalost, naši učenici su pod velikom pritiskom. Zahvaljujući aplikaciji "Tik-tok" i blogerima koje deca prate, mi sada imamo veliki problem. Razni Influenseri ili jednostavno ljudi s nekim lošim namerama su se uvukli među mlađu populaciju i ovo sada mora stati. Sve to pratimo već nekoliko dana, ali smo tek sada izneli u javnost, jer nam je trebalo vremena da utvrdimo o čemu se radi - rekao je Nikola Milinković, direktor OŠ "Sveti Sava".

Glavni rekvizit za taj izazov su metalne novčanice, đaci se povređuju upravo njima, a najveće povrede nastaju od novčanice od pet KM. Roditelji su odmah obavešteni šta se dešava.

- Jedan od naših kolega je kod učenika šestog razreda uočio povrede na rukama.

Obavestio je psihološko-pedagošku služba koja su utvrdila da iste povrede imaju i učenici starijih razreda i da je toposledica izazova na "Tik-toku". Isti dan smo obavestili roditelje, da ih upoznamo s aplikacijom I sadržajem koji se deci prikazuje - dodao je Milinković.

Naravno, đaci na početku pokušavaju da sakriju o čemu se radi, ali su pedagozi i nastavnci uspeli sve da otkriju.

- Učenici to doživljavaju bezazleno. Najpre se pravdaju da nisu deo toga, potom pokušavaju sa pričama poput - "to sam se o fasadu ogrebao" i "pao sam negde"... - istakla je Mirjana Nenadić, pedagog u OŠ "Sveti Sava" u Gacku.

Povodom ovog slučaja u Gacku je zasedao Multisektorski tim škole, sačinjen od predstavnika škole, lokalne zajednice, Centra za socijalni rad i PS Gacko. Upućen je apel roditeljima da pojačaju nadzor nad sadržajima na internetu koji posećuju njihova deca, kao i nad vremenom provedenim na društvenim mrežama.

- U cilju sprečavanja ovog i sličnih trendova škola "Sveti Sava" u Gacku će organizovati edukativne radionice za roditelje na temu kontrole sadržaja i vremena koje deca provode na internetu - navedeno je nakon sastanka Multisektorskog tima.

"KRVAVI DINAR I KUNA"

IZAZOV "krvava marka" nije prisutan samo Gacku, a prilikom pretraga na internetu može se primetiti da se učenici samopovređuju i u izazovima pod nazivima "krvavi dinar, "krvava kuna".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)