ZA "ČETVORKU" 53 GODINE ROBIJE: Prvooptuženi za zločin u Lokanju oslobođen

V. Mitrić

26. 02. 2022. u 08:19

SUD Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Goran Maksimović i drugi, kojom su optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović oglašeni krivim i osuđeni su Mitrović na osam godina robije, a Vujević, Drašković i Stevanović po 15 godina zatvora.

ЗА ЧЕТВОРКУ 53 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Првооптужени за злочин у Локању ослобођен

Foto S. Mišljenović

Optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović oglašeni su krivim što su 14. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a posle Republike Srpske, a koji je trajao od početka aprila 1992. godine, pa najmanje do sredine jula 1992. godine, usmerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Zvornik, znajući za takav napad i da njihove radnje čine deo tog napada, kao i da su usmerene na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, činili progon ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi -rečeno je u obrazloženju presude.

Optuženi Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović oslobođeni su optužbe da su počinili krivično delo zločini protiv čovečnosti

Protiv ove presude dozvoljena je žalba veću Apelacionog odeljenja Suda BiH. Goran Maksimović, koji je prvooptuženi, nije krio suze posle presude, u društvu svog advokata Dušana Tomića, "jer je, ni kriv, ni dužan sedam godina nosio žig prvoptuženog za ubistvo 69 muslimana u selu Lokanju, kod Zvornika, u julu 1992. godine".

- Ovo je velika pobeda pravde i prava - rekao je Maksimovićev advokat Dušan Tomić.

- Vodila se, sa svih strana, teška bitka da se sve svali na mog klijenta, ni krivog i dužnog i da čak bude prvoptuženi voljom Tužilaštva BiH, pošto je prvooptuženi u bekstvu. Dokazali smo i pokazali činjenicama da je ovo bio atak na moralnog i časnog čoveka.

Maksimović koji živi više nego skromno jedva je, kako kaže, skupljao novac da ide na suđenja. Sa suzama u očima zahvalio se advokatu Tomiću na razumevanju.

- Prvo sam dokazao advokatu da sam nevin, a onda sa njim i sudskom veću i ova odluka je logična jer je pravedna - kaže Maksimović. - Ovo mi je kao drugo rođenje i krštenje, jer ne nosi više žig i teret za zločine koji mi je vešto pakovan od silnih i moćnih.

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)