NA SVAKOM ZIDU PORUKE MRŽNJE PREMA SRBIMA: Pripadnici našeg naroda u Istočnom Sarajevu sve češće se suočavaju sa različitim provokacijama

M. REGOJE

05. 02. 2022. u 07:13

SKRNAVLjENjE spomen-obeležja, uvredljivi grafiti i poruke mržnje, kao i provokacije sa zastavama nešto su sa čim se poslednjih meseci suočavaju stanovnici Istočnog Sarajeva.

НА СВАКОМ ЗИДУ ПОРУКЕ МРЖЊЕ ПРЕМА СРБИМА: Припадници нашег народа у Источном Сарајеву све чешће се суочавају са различитим провокацијама

Foto M. R.

Ni prva, ali ni poslednja u nizu tih provokacija bilo je skrnavljenje spomen-obeležja posvećenog Ratku Mladiću na Vracama u novembru prošle godine kada je spomen-obeležje posuto belom farbom, zatim, ubrzo nakon toga, zelenom, da bi 8. januara ove godine bilo slupano.

Vandali koji su oskrnavili ploču su uhvaćeni, ali odmah i pušteni na slobodu. Ubrzo nakon toga je dvadesetčetvorogodišnji S. M. iz sarajevske opštine Novi Grad automobilom sa zastavom takozvane Armije BiH prošao kroz Istočno Sarajevo.

Iz policije ističu da je S. M. uručen prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira svađom, vikom, te nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemirujućeg sadržaja. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna od 100 do 300 KM.

Jedan od grafita u Istočnom Sarajevu, Foto Privatna arhiva

Poslednja u nizu provokacija iz federalnog Sarajeva su uvredljivi grafiti koji vređaju stanovnike, ne samo Republike Srpske, nego i drugih naroda koji su se pojavili na više mesta u Istočnom Sarajevu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, u izjavi za "Novosti", kaže da je ovo ko zna koja po redu uvreda koju nam, poslednjih meseci, šalju stanovnici Sarajeva inspirisani, da li vlastitim razmišljanjem ili uticajem političkog Sarajeva.

- Pitanje je da li je to istinska poruka koju nam šalje multietničko Sarajevo, je li to poruka suživota i zajedništva u BiH ili je ovo poruka jedne realnosti koju živi BiH, a koja se zove ogromna mržnja prema srpskom narodu i svemu što je u Republici Srpskoj - kaže Ćosić.

Ljubiša Ćosić, Foto Novosti

Ćosić dodaje da će, na lomljenje ploče na Vracama, mahanje zastavama, ispisivanje grafita, Istočno Sarajevo odgovoriti mirno, ljudski i civilizovano.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva poručuje da su u Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku svi dobrodošli, te da ove provokacije neće omesti razvoj Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

Oskrnavljena spomen-ploča na Vracama, Foto M. R.

SAMO SLOGA

BORCI, stanovnici i predstavnici vlasti iz Istočnog Sarajeva osudili su provokacije i ratnohuškačke poruke koje, kako ističu, koren vuku iz Federalnog Sarajeva. Predsednik Boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva Dragiša Tuševljak poručio je da srpski narod mora zbijati redove, biti jedinstven i davati punu podršku republičkim institucijama na očuvanju Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)